Elev med byggarbetshjälm tittar in i kameran.

Gymnasievalet

Det är dags för dig att välja till gymnasiet. Känns det pirrigt? Det gör det för de flesta som är i samma sits.

Så här söker du (gymnasiehalland.se)

Värdefulla tips

  1. Välj själv, låt inte kompisarna bestämma åt dig.
  2. Yrkesprogrammen är jättebra om du vill börja jobba direkt efter gymnasiet, men du kan också skaffa dig grundläggande högskole­behörighet på alla yrkes­program – både och är bra, eller hur?
  3. Vad är du bäst på? Vilka är dina starka sidor? Utnyttja dem!
  4. Vilka är dina favorit­ämnen? Välj ett program där du får många av dem.
  5. Vilket är dröm­yrket, och hur är vägen dit? (Fråga och få input från din SYV, de är här för att hjälpa dig!)
  6. Har du svårt att bestämma dig? Prata med dina föräldrar eller någon annan som känner dig väl. Lyssna på dem!

Varför välja PS?

Peder Skrivares skola är det självklara valet av gymnasieskola, i Västkustens kreativa mittpunkt, Varberg. Här ger vi dig möjligheter att utvecklas dit du vill. Så att du kan nå dina drömmar. Hur de än ser ut.

Kunskap, kreativitet och mångfald är viktiga begrepp för oss och präglar också vårt synsätt då vi möter dig som elev hos oss. På skolan tar vi till vara de möjligheter kommunen erbjuder. Vårt samarbete med näringslivet är väletablerat och vi kan lova dig en förstklassig utbildning.
- Sofia Rådström, gymnasiechef

På vårt skolbibliotek hjälper vi dig gärna att hitta rätt bland vår stora samling av böcker. Här kan du låna böcker, få boktips, läsa dags­tidningar och tidskrifter samt använda uppslags­böcker. För dig som vill arbeta ostört finns det grupprum som erbjuder en lugn och skön miljö.

Du som har lässvårigheter kan få hjälp med inlästa böcker.

PS erbjuder flera moderna språk på olika nivåer, både som nybörjarspråk och som fortsättning på det språk du läst på grundskolan. Du kan läsa franska, spanska, tyska och italienska.

Tanken är att hållbar utveckling ska genomsyra alla gymnasie­program på skolan. Vi vill att du som elev ska inspireras till att tänka, prova och aktivt verka för en cirkulär omställning i samhället.

Internationella samarbeten resulterar i att du lär dig kommunicera på andra språk, får insikt i sociala olikheter, är delaktig i hållbarhets­frågor samt förstår demokratins principer och praktik.

På PS har du möjlighet att satsa på din idrott i kombination med dina vanliga studier. Med en motiverad inställning samt professionella träningsmöjligheter tar vi tillsammans din idrott ett steg till.

Genom UF-företagande får du hos oss möjligheten att starta, driva och utveckla ett UF-företag under ett läsår. Kanske är det starten på din framtid som företagare? 2022 blev vi utsedda till den bästa UF-skolan i Sverige!

Senast publicerad:

Frågor om gymnasievalet

I första hand rekommenderar vi dig att kontakta SYV på din egen skola.

För frågor som specifikt gäller Peder Skrivares skola kontaktar du:

Porträttbild Therese Johansson.

Therése Johansson

Studie- och yrkesvägledare

Antagning

Kommunalt aktivitetsansvar (KAA)