Bemötande

Om du har jobbat inom något serviceyrke tidigare har du säkert med dig erfarenhet av hur viktigt ditt bemötande är i mötet med kund. Socialstyrelsen har tagit fram en nationell värdegrund som gäller för äldreomsorgens verksamheter. I denna värdegrund betonas det viktiga i att respektera den äldres möjlighet till självbestämmande och personalens ansvar att respektera den äldres vilja.

Äldreomsorgens nationella värdegrund är en webbutbildning som riktar sig till dig som arbetar inom äldreomsorgen. Genom utbildningen får du kunskap om hur du kan arbeta så att den äldre personen kan leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Oavsett din yrkesroll, får du i utbildningen kunskap om vad som styr äldreomsorgens arbete samt vilka bestämmelser och metoder som har betydelse för dig i ditt arbete. För att gå utbildningen måste du registrera dig på socialstyrelsens utbildningsportal genom att identifiera dig via BankID.

Du startar med kapitel 1 äldreomsorgens nationella värdegrund samt kapitel 4-9 som fokuserar på självbestämmande, trygghet, meningsfullhet och sammanhang, respekt för privatliv och personlig integritet, individanpassning, delaktighet och gott bemötande.

Om du gör dessa kapitel tar utbildningen cirka 1 timme att genomföra. Det finns möjlighet att få ett intyg om man genomför alla delar av utbildningen men det är inte aktuellt i dagsläget.

https://utbildning.socialstyrelsen.se/learn/signin Länk till annan webbplats.

Funktionsnedsättning

(görs om du ska arbeta inom funktionsnedsättningsområdet, tidsåtgång cirka 1 timme)

För dig som kommer att arbeta inom funktionsnedsättning finns en webbintroduktion framtagen av Socialstyrelsen. Den ger dig grundläggande kunskap inom några av de områden som är särskilt viktiga för dig i ditt kommande arbete.

Webbintroduktionen ger kunskap om:

  • Individens rättigheter
  • Lagar och föreskrifter
  • Förhållningssätt och bemötande
  • Kommunikation
  • Dokumentation och sekretess

Webbintroduktionen består av fyra delar med övningar till varje del. Sammanlagd tid för hela webbintroduktionen är cirka 60 minuter, men varje avsnitt går också att genomföra för sig. Du är klar när du har gått igenom introduktionens alla delar och kan, efter att ha svarat på några utvärderingsfrågor, skriva ut ett kursbevis.

För att få tillgång till utbildningen behöver du göra ett användarkonto och logga in på Socialstyrelsens utbildningsportal https://utbildning.socialstyrelsen.se Länk till annan webbplats.. För att skapa ett användarkonto behöver du ett BankID.

Socialstyrelsens webbintroduktion för funktionshinderomsorgen Länk till annan webbplats.

Vill du lära dig mer om Asberger och autismliknande tillstånd? Länk till webbkurs e-autism Länk till annan webbplats..

Publicerad den:

Senast Ändrad: