Dialog om Hästhagaberget

Ett informations- och dialogmöte om delområde Hästhagaberget hölls den 30 mars 2022 i Rosenfredsskolans aula. Här hittar du en sammanfattning av de synpunter och förslag som lämnats in.

Dialog med barnen på Travarens förskola

Travarens förskola ligger precis intill Hästhagaberget, där järnvägen idag går i en ravin. Vi tog med barnen på en promenad i området för att höra deras tankar.

Synpunkter från dialogen

Fyll igen ravinen

De som är positiva till att fylla igen ravinen ser möjligheter att skapa ett sammanhängande naturområde i Hästhagaberget och fördelar i att återskapa naturen, skapa möjlighet att röra sig fritt över hela berget. De ser även att området blir säkrare utan ravinen.

Det har också kommit in en del kreativa förslag, till exempel att skapa en konstfryst skidträningstunnel genom Hästhagaravinen.

Fyll inte igen ravinen

De som är negativa till att fylla igen ravinen ser möjligheter att använda den som gång- och cykelväg och utveckla väggarna så att man kan träna klättring.

Det finns tankar om att anlägga en enkel gångbro i trä över ravinen, som kan förbinda Hästhaga med Strandpromenaden.

Frågor och svar från dialogen

Ett beslut har tagits om att ravinen i Hästhagaberget ska fyllas igen. Är det inte då redan bestämt vad som ska göras på platsen?

I Järnvägsutredningen från 2002 står det att bergsskärningen i Hästhaga ska fyllas igen och planteras som omgivande natur. Kommunen ställer sig bakom att en ifyllnad är det lämpligaste alternativet för att på så sätt skapa ett sammanhängande naturområde. 2016 togs ett beslut i kommunstyrelsen, som innebar att även utreda vilka alternativ som finns till att inte bergsskärningen i Hästhagaberget fylls igen och vilken möjlig framtida användning det skulle innebära. I projektet undersöker vi olika alternativ och väger för- och nackdelar med respektive alternativ. Huvudinriktningen är att ravinen fylls igen utifrån det beslut som tagits. Vid informations- och dialogmötet den 30 mars 2022 framkom det tydligt att flera av de närvarande hade olika syn på vilken som skulle kunna vara den bästa lösningen.

Vad är syftet med att fylla igen ravinen?

Järnvägen är idag en barriär som delar Hästhagaberget i två delar. Området är idag inte tillgängligt för allmänheten. Efter att järnvägen försvinner på sträckan finns olika alternativ för utveckling av området.

Det första alternativet är att ravinen fylls igen helt och planteras. Genom att fylla igen ravinen och återplantera naturmarken kan en större del av området bli tillgängligt för allmänheten. 

De andra alternativen är att området delvis fylls igen eller inte alls. Att inte fylla igen ravinen kan innebära möjlighet till någon form av gång- eller cykelväg genom bergsskärningen.

Kommer det att byggas bostäder på Hästhagaberget?

Hästhagaområdet berörs av två detaljplaner. I detaljplanerna är området planlagt som park, vilket är mark som inte är avsedd för bebyggelse. Det som behövs för platsens skötsel och bruk ingår i parkanvändningen, exempelvis mindre ytor för kiosk, toaletter samt förvaringsmöjlighet kopplat till parkens service- och skötselbehov. Men bostäder går i dagsläget inte att bygga i området, utan en planändring eller en ny detaljplan för området.

Gällande detaljplaner: 116.pdf (varberg.se) Länk till annan webbplats. och 61.pdf (varberg.se) Länk till annan webbplats..

Vem äger marken på Hästhagaberget?

Trafikverket äger marken för spårområdet och Varbergs kommun äger all resterande mark. När järnvägsspåren ska tas bort överlåts den mark som Trafikverket äger till Varbergs kommun.

Publicerad den:

Senast Ändrad: