Hästhagaberget - fylla igen eller ej?

Under arbetet med delområde Hästhaga var den stora frågan om ravinen ska fyllas igen eller ej. Till slut kom projektet fram till att igenfyllnad är det bästa alternativet och här presenterar vi argumenten för detta.

Flygfoto över järnvägsspåret genom Hästhagabergen. Fästningen syns i bakgrunden. 

Ravinen är 500 meter lång och har upp till sju meter höga bergsväggar.

Upplevelsevärden och järnvägshistoria

Bergskärningen hyser kulturhistoriska värden och har potential för att skapa upplevelser i en unik och spännande miljö. I dialogen med allmänheten har flera intressanta uppslag lyfts fram på hur bergskärningens miljö skulle kunna användas på sikt. Det finns exempel på hur andra platser runt om i världen har öppnat upp liknande bergskärningar för konst- och kulturaktiviteter, klättringsleder, skidspår eller rekreativa och kulturella stråk.

Trygghet och säkerhet

Miljön har också flera utmaningar. En utmaning vid ett bevarande är att skapa en trygg, säker och tillgänglig miljö. Bergskärningen är omgiven av mycket kuperad natur och skulle kräva insatser för att göras tillgänglig för allmänheten. Skydd mot fall- och suicidrisk behöver säkerställas på skärningens ovansida. I bergskärningens tunnel saknas naturliga flyktvägar i sidled. Vid igenfyllnad skulle dessa risker elimineras.

Cykelbana genom skärningen?

Inom ramen för idéstudien har möjligheten undersökts att skapa ett snabbare parallellt gång- och cykelstråk till Strandpromenaden. Alternativen som har jämförts för delområde Hästhagaberget är:

  1. (A) bredda Strandpromenaden
  2. (B) anlägga en ny cykelväg på gamla banvallen (från 1880-talet)
  3. (C) anlägga en ny cykelväg på spårområdet.

Bedömningen är att alternativ C har dåliga förutsättningar för att skapa ett tryggt rörelsestråk och att alternativ B har bättre förutsättningar att skapa ett snabbt, rekreativt och säkert gång- och cykelstråk.

Massor och miljö

Kommunen har sedan tidigare avtalat med Trafikverket om en igenfyllnad av bergskärningen med befintliga, närliggande massor från bland annat banvallar som behöver schaktas bort. Att fylla igen bergskärningen medför en miljömässig och ekonomisk fördel framför att frakta bort dessa massor till upplag eller anläggningsplatser längre bort.

Natur och friluftsliv

Att fylla igen bergskärningen skulle innebära ett igenläkt område för friluftslivet och viltpassager över området. Ekonomi Ett bortforslande av projektets massor till annan lokalisering skulle i sig medföra merkostnader för kommunen. De insatser som skulle krävas för att bevara, säkra upp och aktivera bergskärningen är också förenat med kostnader. Dessa kan spridas ut på lång sikt och är svåra att uppskatta eller överblicka i ett så här tidigt skede.

Delområde Hästhagaberget

Publicerad den:

Senast Ändrad: