Sammanställning av synpunkter

Kvinna i gul reflexjacka pekar på en uppställd karta över Väröbacka. Bredvid henne skymtar en person som lyssnar. Båda är utomhus och står under ett partytält.

Projektledare Frida Eriksson var en av dem som var på plats i Väröbacka i februari.

I februari genomförde Varbergs kommun en dialogturné inför framtagandet av den nya översiktsplanen (ÖP).
Ett av stoppen var ICA Nära Zachrissons i Väröbacka.
På plats fanns även vi som jobbar med utvecklingen av Väröbacka.

Här följer en sammanfattning av det som besökarna tyckte till om:

Cykelvägar

Flera kommentarer handlade om behovet av fler cykelvägar på landsbygden. Till exempel vill man se säkra cykel- och gångvägar till och från Väröbackaskolan samt den nya stationen i Värö. Någon vill gärna att det byggs en velodrom och hänvisar till cykelhistoria, träning och klimat.

Mötesplatser och nya torg

Möjligheter att umgås utomhus lyftes fram, gärna en utescen och ett torg som kan bli en samlingsplats i området. Här kan det finnas möjlighet för olika events och aktiviteter, typ ”Bondens marknad” och andra kulturevenemang. Parker vill man också ha.

Kollektivtrafik

Många såg behovet av fler bussförbindelser mellan Bua-Väröbacka och Veddige samt att den tunga trafiken som går genom Åskloster mot Derome bör minskas. Ett förslag pekade på att av- och påfartena till E6 bör förses med rondeller.

Nya bostäder och offentlig verksamhet

”Se till att vi får fler hyreslägenheter i markplan, 2-3:or som passar både för äldre och yngre.” Denna synpunkt följdes av kommentarer om att både trygghetsboende och äldreboende behövs, gärna att det byggs enligt halländsk byggstil. Hus och lokaler för kulturverksamheter är också viktigt, både för barn och vuxna.

Exploatering och infrastruktur

Utöver att nya bostäder, skolor och ny infrastruktur byggs, hördes synpunkten om behovet av exploatering vid Båtafjorden. Någon ställde frågan om vatten och avlopp och hur det planeras vid Sallebacka. Behovet av uppdaterad riskbedömning runt Ringhals lyftes också.

Jordbruksmark

Slutligen, via webben har en synpunkt kommit in som handlar om bevarandet av jordbruksområden i Väröbacka. Skribenten tycker att bönder ska kunna fortsätta driva sina verksamheter och exploatering av mark till byggprojekt får aldrig gå före skyddet av natur och mark. Dessutom med tanke på dagens omvärldssituation bör lokalt producerade livsmedel prioriteras. Detta gör också Väröbygden unik som plats.

Publicerad den:

Senast Ändrad: