Prövning och validering

För att få betyg på dina kunskaper behöver du ansöka om något som kallas prövning. Har du lärt dig något utanför skolan, men saknar intyg på dina kunskaper? Då kan du få din kunskap bedömd genom något som kallas validering. 

Prövning

En prövning innebär att du på egen hand läser in en hel kurs och sedan gör prov för att få betyg i kursen. Prövningen utgår alltid från den nationella kurs­planen (skolverket.se) Länk till annan webbplats..

De flesta av våra prövningar genomförs av ABF Vux. Har du frågor om prövning kontaktar du dem på e-post info.distans@abfvux.se.

Prövning erbjuds i mån av plats.

Ansök om prövning

Du bokar prövning genom att kontakta oss på e-post vuxenutbildningen@varberg.se.

Prövningsavgift

Om du har läst en kurs men fått underkänt betyg (IG eller F) kostar det ingenting att ansöka om prövning. Annars behöver du betala en prövnings­avgift på 500 kronor per kurs när du får plats för prövningen.

Uppgifter för betalning av prövningsavgift

Plusgiro­nummer
10247-5
Mottagare
Varbergs Kommun
Avsändare
Namn, personnummer
Övrigt meddelande
9142-30100-47210-8341, Pröv, VUX, VBG

Validering

Validering handlar om att bedöma och värdera din kunskap oavsett var, när och hur du har lärt dig den. Din validerade kunskap blir sedan ett bevis på vad du kan.

För att kunna bli validerad behöver du ha erfarenhet och kunskap som motsvarar en hel kurs. Innan du ansöker om validering behöver du genomgå en inledande kartläggning. Kontakta oss om du vill veta mer.

Vanliga frågor om prövning och validering

Nej, prövningar berättigar inte studie­stöd från CSN.

Ja, men du får bara betyg i den kurs som du gör prövningen i.

Senast publicerad:

Skolverket

Skolverket är den myndighet som ansvarar för att alla skolor och utbildningar sköts på rätt sätt i Sverige.