Porträtt.

  Anders Källgård till vänster och Per J Andersson till höger.

  Därför längtar vi efter öar - 3/4

  Därför längtar vi efter öar – öarnas magiska dragningskraft. Föreläsning med författarna Anders Källgård och Per J Andersson.

  Sedan urminnes tider har öar haft dragningskraft på människan. I tider av politisk och social turbulens verkar det som om längtan till öarna tilltar. Men vad är det som lockar? Kanske handlar öars magiska dragningskraft ytterst om längtan efter platser som känns avgränsningsbara, överblickbara och trygga i tider av kaos och osäkerhet? Om ett liv fritt från fastlandets tempo och komplexitet? Samtidigt kan öar väcka motstridiga känslor: de är metaforer för paradis och helveten. De representerar både separation och kontinuitet, isolering och samband.

  Kom och lyssna till två inbitna nesofiler (ö-älskare), författarna Anders Källgård och Per J Andersson. Anders Källgård var med och grundade ISISA (International Small Islands Studies Association) 1992 och har skrivit ett tiotal olika ö-böcker. De senaste är ”Del två – en fortsättning på Hemsöborna” (2021) och en uppdaterad utgåva av den tjocka ö-klassikern ”Sveriges öar” (2022).

  Per J Andersson, en av grundarna av resetidningen Vagabond, är aktuell med reportageboken ”Drömmen om en ö” (2022) där han berättar om tio öar världen runt, alltifrån norrländska arbetarparadiset Norrbyskär via grekiska Amorgos och spanska El Hierro till avlägsna Muravandhoo, Norra Sentinel och Denis Island.

  Senast publicerad:

  Detaljer

  Datum: 03 april 2023

  Tid: 19.00 - 20.00

  Pris: Gratis

  Boka din plats här

  Arrangör

  Varbergs Föreläsningsförening

  info@varbergsforelasningsforening.se

  Plats

  Information