Vernissage - Johan Bergström Hyldahl - 4/2

  Varbergs konsthall bjuder lördag den 4 februari in till vernissage av utställingen "New Adventures" med Johan Bergström Hyldahl. Mingel med bubbel, tilltugg och invigning av utställningen med den närvarande konstnären Johan Bergström Hyldahl. I konstverkstan pågår även en öppen workshop. Varmt välkomna!

  Program

  13.30 - Dörrarna öppnas

  14.00 - Invigning

  Johanna Holmström, intendent för utställningar i Varbergs konsthall, presenterar utställningen och samtalar med konstnären Johan Bergström Hyldahl

  13.30-15.30 - Vernissageworkshop i konstverkstan.

  Inspireras av Johan Bergström Hyldahls varelser och rita med poscapennor på guldpapper. Från ca 5 år, gratis inträde. Barn och vuxna arbetar själva med det material som ligger framme.

  16.00 - Dörrarna stängs

  Om utställningen

  I Johan Bergström Hyldahls bildvärld samsas humor och absurditet med mörker och kaos. I flertalet konstnärliga medier gestaltas en värld med en storslagen och romantisk natur, färgglada varelser och ett universum för oss att erövra. Återkommande teman i Bergström Hyldahls konstnärskap är vetenskapliga strävanden och upptäckter, hur nyfikenheten driver oss framåt att utforska det främmande. I detta finns något existentiellt, då vi i mötet med okända uppfinningar och platser kan få syn på oss själva. Vår egen lilla existens ställs i kontrast mot något stort och okänt.

  Månen är återkommande i flera av verken, som en ensam svävande himlakropp eller en karaktär med en egen agenda. I filmen ”Dear Jesus do Something” (2014) skildras något som påminner om en kapplöpning dit och hur vi bäst kan utnyttja den för vetenskapliga och ekonomiska vinster. I filmen ”Winterreise” (2015) försvinner helt plötsligt månen, till allas besvikelse. Den återkommer i liten form för ett sista uppdrag. Kanske blir månen en tom yta för projektion. Eller en symbol för döden - en (himla)kropp som lämnar oss, kvar i en obalans med ett kaosartat tomrum. Hur kan vi fylla tomrummet?

  De små djuren och varelserna blir, i likhet med månen, projektionsytor för oss att fylla med karaktärsdrag och livsöden. Kanske som små kompisar, likt barndomens gosedjur, som med en vänlig och harmlös uppsyn hjälper oss genom små och stora händelser. I Bergström Hyldahls verk pendlar deras agenda mellan något oklart, till en önskan att få uppfylla eller nå sina egna drömmar. Något som påminner om ett mänskligt strävande, att vilja ge sig ut på äventyr, kanske i sökandet efter en egen plats eller det som är vi i ett kaosartat universum.

  Utställningen ”New Adventures” är producerad av Varbergs konsthall och visas mellan 4 februari – 30 april 2023. Här kan du läsa mer om utställningen.

  Senast publicerad:

  Detaljer

  Datum: 04 februari 2023

  Tid: 13.30 - 16.00

  Pris: Gratis

  Arrangör

  Plats

  Information