Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Skogsmulle besökte byggstart av ny förskola

Med spadar och vattenkannor i högsta hugg kunde barn från Siers förskola och politiker fira byggstarten av Bläshammars nya förskola genom att plantera en lönn till den framtida utegården. Och plötsligt kom självaste Skogsmulle smygandes mellan träden!

Under torsdagsmorgonen stod ett förväntansfullt gäng 4-åringar innanför grinden till Siers förskola. På andra sidan staketet har barnen vant sig vid att man kan studera stora maskiner som arbetar med den nya förskolan och nu skulle de få komma in och kika närmare. Med sig hade de vattenkannor och spadar för dagens uppdrag - att tillsammans med politiker plantera ett träd på den nya utegården.

Ceremonin öppnades med tal från ordförandena Ann-Charlotte Stenkil, kommunstyrelsen, och David Sandrén, förskole- och grundskolenämnden. Fokus låg på det växande Varberg och behovet av fler förskoleplatser, som är stort i just norra Varberg. Inom ett spann av cirka 12 månader startas bygget av tre nya förskolor norr om stadskärnan. Utöver Bläshammar så startade bygget för Trönningenäs förskola precis innan sommaren och till våren tas det första spadtaget för Limabacka förskola.

Hej Kollikok!

När talen tystnat var det dags att hugga in. Jord skyfflades och plattades till för att sedan noggrant vattnas. När planteringen precis blivit klar hördes ett prassel bland träden och ett av barnen ser en grönklädd figur med svans och näverhatt närma sig. Vem kan det vara?

- Det är Skogsmulle!

Barnen hade fått höra om Skogsmulle under morgonen och hade nu en massa frågor att ställa till Skogsmulle, som berättade om skogens och framför allt om trädens viktiga egenskaper.

Nytänkande utemiljö

Förskolan byggs mellan Siers förskola och Bläshammar grundskola och ambitionen är att de båda förskolorna ska samverka och till viss del samnyttja den nya utemiljön.

Just utemiljön är unik för bygget då det görs en nytänkande satsning som ska främja barnens viktigaste uppdrag - leken. Grundtanken är att vegetation, kullar, stock och sten tillåter barnen att själva skapa leken jämfört med klassiska lekplatser där leken är mer förutbestämd.

- Naturmiljöer har en förmåga att fånga upp barnen på ett mer jämställt och likvärdigt sätt. Därför behöver vi tänka om kring hur vi formar utemiljöerna på våra förskolor och Bläshammar är först ut! säger Lina Persson, platsutvecklare på Varbergs fastighets AB, som varit med och arbetat fram utemiljön.

Tack!

Stort tack till representanterna från politiken och entreprenörer som medverkade vid byggstartscermonin. Ett extra stort tack till barn och pedagoger från Siers förskola samt Wanja Holmberg från Friluftsfrämjandet som ville hjälpa oss att förgylla denna dag lite extra!

Bläshammars förskola

publicerad:

Senast Ändrad: