PRAO i Varbergs kommun

Här finns information för handledare som ska ta emot en PRAO-elev från årskurs 8 eller 9.

Information om PRAO

Förskole- och grundskoleförvaltningen, driver sedan 2014 ett systematiskt och medvetet utvecklingsarbete att skapa processer och aktiviteter som stärker elevers karriärlärande för ökad valkompetens för vidare studier och yrkesval. Under åren har ett ramverk MOA, modern arbetslivsorientering, skapats och inkluderar organisering av centrala skola- arbetslivsutvecklare, lärares ämnesundervisning och återkommande samarbeten skola-omvärld.

MOA är ett kommungemensamt ramverk för studie- och yrkesvägledning i Varbergs kommunala skolor. Externa aktörer och interna professioner (studie- och yrkesvägledare, lärare och skola- arbetslivsutvecklare) bidrar till elevers karriärlärande.

Den obligatoriska PRAO:n är del av MOA och möjliggör för elever i årskurs 8 och 9 att vara på en arbetsplats där eleven följer en handledare. Under PRAO får du som arbetsgivare träffa dina framtida medarbetare och ge dem en chans att få en inblick i din verksamhet och samtidigt lära dig kring hur eleverna tänker kring ett framtida arbetsliv.

PRAO i årskurs 8 och 9

Varbergs kommun som arbetsgivare är PRAO-mottagare för samtliga elever i de kommunala skolornas årskurs 8. Eleverna genomför PRAO två-och-två och PRAO-perioden är förlagd till vårterminen. I årskurs 9 har eleverna PRAO på höstterminen. Eleverna söker PRAO-plats på egen hand utifrån intresse och nyfikenhet

Vad innebär PRAO för dig som arbetsgivare?

Under PRAO får du som arbetsgivare ge en ung människa chansen att få en inblick i din verksamhet och samtidigt lära dig om hur eleverna tänker kring ett framtida arbetsliv. När du öppnar upp din verksamhet för en PRAO-elev får hen bredda sina kunskaper om olika yrken och arbetsplatser. Dessutom kan PRAO ge dig nya perspektiv på din verksamhet och bidra till utveckling.

Före PRAO

Bild - Före PRAO

Samverka.nu

Samverka.nu är det digitala system Förskole- och grundskoleförvaltningen använder för att administrera PRAO. Via systemet skickas praktikkort, riskbedömning och annan viktig information ut till dig som handledare inför mottagande av PRAO-elever.

Riskbedömning

Arbetsgivaren ska enligt Arbetsmiljöverket genomföra en riskbedömning för att säkerställa att eleven inte utsätts för några risker på arbetsplatsen avseende elevernas unga ålder. Riskbedömning skickas ut till den som är registrerad som handledare i samverka.nu för er arbetsplats. Klicka här Länk till annan webbplats. för att komma till en förklaring av hur du fyller i riskbedömningen när den kommer.

Praktikkort

Praktikkort är ett digitalt informationskort som beskriver vilka elever som kommer till er på PRAO och när de kommer. I praktikkortet finns även kontaktuppgifter till skolan. Två veckor innan elevens PRAO-period startar kommer registrerad handledare få praktikkorten mailade till sig från noreply@samverka.nu. I praktikkorten fyller handledaren i närvaro/frånvaro samt ett värderingsfritt handledarutlåtande efter PRAO-periodens slut. Klicka här Länk till annan webbplats. för att läsa en beskrivning över hur du fyller i detta praktikkort.

Innehåll och upplägg

Ett bra sätt att organisera PRAO är att låta eleven få se så mycket som möjligt av arbetsplatsens verksamhet. Låt med fördel eleven följa flera yrkesroller och visa gärna upp typiska arbetsuppgifter för branschen. Om möjligt låt eleven komma med input genom att exempelvis lösa ett uppdrag kopplat till arbetsplatsen under sin PRAO-period. För att upplägget ska bli så tydligt som möjligt gör gärna ett schema över elevens PRAO som hen kan följa.

Handledare

Handledarens uppgift är att ge vägledning och stöd för att eleverna ska få en så bra erfarenhet som möjligt. Våra framtida medarbetare finns bland eleverna och vid PRAO har ni en chans att ge eleverna en positiv bild av er verksamhet och av arbetslivet. Kommer eleverna följa flera personer under veckan är det bra att ha en huvudhandledare som har det övergripande ansvaret.

Under PRAO

Bild - Under PRAO

Första dagen, bra saker att gå igenom:

• En kort presentation av arbetsplatsen

• Förväntningar på eleven under veckan, passa också på att stämma av elevens förväntningar på er som arbetsplats

• Arbetsplatsens mål och riktlinjer

• Arbetspolicy och regler (exempelvis regler kring mobil, hygien, tystnadsplikt, klädsel etc.)

• Kolla med eleven om hen har någon skoluppgift med sig som ska genomföras under PRAO-perioden

• Rutin för misskötsel/avslut

• Arbetsrutiner

• Information om arbetstagarnas upplägg inklusive pauser och lunchrast

• Anmälan vid sjukfrånvaro

• Rundvisning på arbetsplatsen (inklusive toaletter, lunchrum, nödutgångar och samlingsplats)

• Presentera eleven för medarbetare på arbetsplatsen

Tänk på att introduktionen på arbetsplatsen ska få eleven att känna sig trygg och välkommen.

Arbetstider

Arbetstiden får enligt lag vara förlagd mellan 06:00 - 20:00. Eleverna får som längst arbeta sju timmar i följd och rekommenderas vara på arbetsplatsen i minst fem timmar. Vid arbete om 4,5 timme eller längre ska eleverna ha en rast på 30 minuter. Antalet timmar per dag är inte det viktigaste utan det är bättre att de timmarna som eleverna gör är kvalitativa.

Lunch

När elever är ute på PRAO erbjuds tre alternativ för skollunch.

  • Eleverna kan välja att äta på den egna skolan om PRAO-platsen ligger nära skolan.
  • Om eleven har sin praoplats inom kommunal verksamhet med tillgång till matservering, t ex förskola, skola eller kök, kan lunch ätas där.
  • Eleven har med sig lunchlåda för uppvärmning. Lunchlådan beställs av vårdnadshavare/elev via en e-tjänst.

Har ni möjlighet att erbjuda kostnadsfri lunch går det såklart också bra att eleverna äter hos er.

Stäm av med eleven hur den planerar att äta lunch under sin PRAO utifrån alternativen ovan.

Resor/busskort

Vissa elever kommer resa med buss för att ta sig till PRAO-platsen. Tänk på att arbetstiden kan behöva justeras efter busstiderna då vissa elever först måste åka den vanliga skolbussen till skolan för att komma till nästa buss. Stäm av detta med eleverna när de ta kontakt med dig som handledare före PRAO startar.

Sjukanmälan/Frånvaro

Om eleven är sjuk ska hen höra av sig till handledaren på PRAO-platsen. Handledaren ska i sin tur kontakta skolan och meddela att eleven anmält sjukfrånvaro. Kontaktuppgifter till varje skola skickas ut tillsammans med praktikkortent. Om eleven uteblir från PRAO utan att meddela frånvaro behöver du likt sjukanmälan ta kontakt med skolan omgående.

Olycka/tillbud

Vid eventuellt tillbud eller olycka på PRAO-platsen ska handledaren kontakta skolan omgående. Kontaktuppgifter skickas ut tillsammans med praktikkortet.

Försäkringar

Varbergs kommun har tecknat en olycksfallsförsäkring Länk till annan webbplats.. Försäkringen innebär att elever som går i grundskolan i är försäkrade dygnet runt.

Sista dagen

Sista dagen är det bra att tillsammans med eleverna summera veckan som gått. Låt eleverna få reflektera kring vad de lärt sig och vad det tyckt varit roligast. Passa även på att fundera över vad ni själva kan förbättra till nästa gång ni tar emot en PRAO-elev.

Efter PRAO

Bild - Efter PRAO

Värderingsfritt handledarutlåtande

I praktikkortet ska du som handledare fylla i ett värderingsfritt handledarutlåtande om elevens PRAO.

Enkät

Efter PRAO skickas en enkät ut till handledare i syfte att se vad som fungerat under PRAO och vad som kan utvecklas till nästa PRAO. Vänligen ta dig tid att besvara enkäten.

Kontaktuppgifter PRAO

Har du fler frågor om PRAO vänligen maila prao@varberg.se.

Vanliga frågor och svar (FAQ) kring PRAO:

Hur vet jag vilken/vilka elever som kommer till mig?

Två veckor innan respektive PRAO-period skickas praktikkorten ut med information om vilka elever som kommer till vilken arbetsplats. Eleverna har också i uppgift att ta kontakt med PRAO-platsen i god tid för att stämma av arbetstider, kläder och andra praktiska saker.

Om elever meddelar att hen är sjuk alternativt inte dyker upp till PRAO-platsen, vad gör jag som handledare då?

Handledaren ska kontakta skolan och meddela att eleven anmält sjukfrånvaro. Kontaktuppgifter till varje skola skickas ut tillsammans med praktikkorten. Om eleven uteblir från PRAO utan att meddela frånvaro behöver handledaren likt sjukanmälan ta kontakt med skolan omgående.

Vilka arbetstider gäller?

Arbetstiden får enligt lag vara förlagd mellan 06:00 - 20:00. Eleverna får som längst arbeta sju timmar i följd och rekommenderas vara på arbetsplatsen i minst fem timmar. Vid arbete om 4,5 timme eller längre ska eleverna ha en rast på 30 minuter. Antalet timmar per dag är inte det viktigaste utan det är bättre att de timmarna som eleverna gör är kvalitativa.

Vad gäller kring sekretess/tystnadsplikten?

Merpaten av eleverna är under 15 år vilket gör att de inte kan skriva under sekretessavtal som är juridiskt bindande. Det är bra om ni på arbetsplatserna uppmärksammar eleverna kring sekretess och tystnadsplikt där det är aktuellt och framförallt tänker till vilka situationer som eleverna kan vara med i. Läs mer i Offentlighets- och sekretesslag (2009:400).

Ska jag föra någon närvaro på eleverna?

Ja. Närvaro och eventuell frånvaro ska du som handledare registrera i praktikkortet. Frånvaro ska även meddelas till skolan så snart ni får kännedom om den (se tidigare fråga).

Hur är det med arbetskläder?

Finns det behov av särskilda arbetskläder är det ni på arbetsplatsen som tillhandahåller det för eleverna. Arbetsgivaren ansvarar för att eleven använder skyddsutrustningen på arbetsplatsen.

Handledarutlåtande? Var skriver jag det?

Det gör du i praktikkortet som handledaren fick per mail två veckor för PRAO-periodens start.

Får elever åka med i tjänstebilar utan medgivande från vårdnadshavare?

Ja.

Vilka försäkringar gäller för eleverna?

Varbergs kommun har tecknat en olycksfallsförsäkring Länk till annan webbplats.. Försäkringen innebär att elever som går i grundskolan är försäkrade dygnet runt.

Om handledaren blir sjuk, vad händer då?

Då är det upp till varje ansvarig chef att försöka lösa det. Det är bra om så många som möjligt i personalgruppen vet om att det är PRAO-elever under de berörda veckorna. Är det helt omöjligt att lösa ny handledare, ta kontakt med skolans kontaktperson vars kontaktuppgifter finns i elevens praktikkort.

Om det sker en olycka med eleven när hen är ute på PRAO, vad gör jag som handledare då?

Vid tillbud eller olycka på PRAO-platsen ska handledaren kontakta skolan omgående. Kontaktuppgifter skickas ut tillsammans med praktikkortet.

Är det tillåtet att eleverna har med sig mobil, ipad eller andra digitala verktyg på arbetsplatsen?

Ja. Digital verktyg kan behöva användas för att eleven ska kunna genomföra skoluppgifter kopplat till PRAO. Det är dock ni på arbetsplatsen som bestämmer när det går bra att använda digitala verktyg.

Vart kan jag vända mig om jag inte hittar svar på min fråga?

Kontakta då skola-arbetslivsutvecklare via prao@varberg.se.

Publicerad den:

Senast Ändrad: