Samhället blir alltmer sårbart

Så rustar vi oss för att möta framtida kriser.

Bakgrund

De senaste årens händelser har aktualiserat frågor som rör krisberedskap och anpassningsförmåga hos invånare, näringsliv, kommunorganisation och enskilda medarbetare. Under 2022 har vi mött effekter av pandemi, krig i Europa samt en hotande energikris. Dessa kriser har lärt oss vikten av tydlighet vad gäller ansvar, struktur och kommunikation.

Elförsörjning och tillgång till vatten är grundläggande för samhällets robusthet. Sedan några år är även annan infrastruktur, så som fiber och internetuppkoppling i sig kritiska faktorer för den dagliga driften av många företags och även de flesta av kommunens verksamheter.

Sveriges kommuner och regioner beskriver detta i trenden ”Ökad medvetenhet om samhällets sårbarhet”. Tre huvudområden lyfts särskilt av SKR: cybersäkerhet, klimatförändringar samt allmän krisberedskap.

Sedan SKR publicerade sin analys hösten 2021 har Ryssland invaderat Ukraina och vi går både mot sämre konjunktur och potentiell energikris. Detta medför ytterligare behov av att beakta sådana delar som leveranssäkerhet, driftsäkerhet vid elbortfall med mera.

Förutsättningar för Varberg​

Varberg ligger geografiskt bra till med goda förbindelser och väl utbyggd infrastruktur, inte minst till Göteborg. Det innebär att de som arbetspendlar till eller från kommunen i många fall har flera alternativ vad gäller transport och blir mindre sårbara vid avbrott. Men det innebär också att vi påverkas av vad som händer i Göteborgs arbetsmarknadsområde.

Verksamhet påverkas om olyckan är framme

Den största delen av befolkningen bor antingen i Varbergs stad eller i någon av kommunens serviceorter, det är också där kommunens service finns. Det gör den kommunala servicen något lättare att samordna och vi blir mindre sårbara än om vi haft en utspridd landsbygdsbefolkning. Trots detta kommer kommunens verksamheter att påverkas om det uppstår problem med exempelvis el- eller vattenförsörjningen, oavsett var problemen uppstår geografiskt.

Kommunalförbund ger samlad beredskapskompetens

Våra beredskaps- och krishanteringsresurser finns i hög grad samlad i Räddningstjänsten Väst, ett kommunalförbund som vi delar med Falkenbergs kommun. I kommunalförbundets uppdrag ligger både traditionell räddningstjänst, förebyggande verksamhet och krisberedskap. Att ha en större samlad resurs och kompetens på samma ställe gör denna verksamhet mindre sårbar.

Klimatförändringar prioriteras i kommande översiktsplan

I planeringsinriktningarna för kommande översiktsplan lyfts klimatförändringar och beredskap för dessa som en av de viktigaste faktorerna i kommunens planering. För att skapa ett robust samhälle som klarar av att hantera klimatförändringar krävs ett löpande strategiskt arbete med klimatanpassning samt resurser för att bedriva arbetet. Samtliga risker (havsnivåhöjning, skyfall, torka, vattenbrist, värmeböljor, ras, skred och erosion med mera) behöver kartläggas och sammanställas, som första steget i en klimatanpassningsplan.

Energifrågan är i fokus

Energifrågan är 2022 satt under lupp på koncernledningsnivå; dels angående effektiviseringsmöjligheter, dels angående verksamheternas beredskap för avbrott.

Säkerhetsfunktioner har inventerats

Under 2022 genomfördes en översiktlig inventering över var olika säkerhetsfunktioner finns i kommunkoncernen. Arbetet fördjupas under 2023.

Medskick till kommunens politiker

Hur blir vi mer robusta som organisation?

  • Ett tydligare samlat säkerhets- och trygghetsarbete krävs för kommunkoncernen i sin helhet. Ett första steg kan vara en fördjupad inventering av upplevda och prognosticerade behov samt befintliga funktioner och resurser.
    • Arbetet med kontinuitetshantering måste fördjupas och förstärkas. Arbetet behöver ske koncerngemensamt och implementeras i förvaltningar och bolag.
    • Vi måste regelbundet testa verksamheternas beredskap vad gäller till exempel avbrott i elförsörjning, kommunikationssystem och andra verksamhetskritiska funktioner.
    • Vi måste arbeta strategiskt och förutseende med klimatanpassning, på så vis kan vi skapa ett robust samhälle som tål påfrestningar i form av oväntade naturhändelser.
    • Vi måste verka för att ha ett starkt civilsamhälle, med föreningar, näringsliv och kommun i samverkan. Ett demokratiskt samhälle, byggt på tillit och förtroende, är viktigt för att klara påfrestningar som följd av ett förändrat klimat.

    Publicerad den:

    Senast Ändrad: