Varberg måste växa hållbart

Så säkrar vi ett attraktivt Varberg för kommande generationer.

Bakgrund

I sin rapport lyfter Sveriges kommuner och regioner klimatförändringarna som en övergripande förändringskraft. Världen står inför fler katastrofer och kriser orsakade av bland annat översvämningar, torka, stormar och utslagna ekosystem. Länder, företag och individer måste förändra beteenden och vanor när det gäller transporter, matvanor, produktions- och konsumtionsmönster samt återvinning.

Fyra trender i rapporten har bäring på nyckelområdet: ”Nya livsmönster påverkar platsbundenhet”, ”Hållbarhetsarbete ger konkurrensfördelar”, ”Komplexa samhällsutmaningar kräver nya arbetssätt” samt ”Ökad medvetenhet om samhällets sårbarhet”.

Klimatomställningen driver utvecklingen framåt

SKR lyfter även hur nya affärsmodeller etableras för att hantera klimatomställningen. Exempelvis är delningsekonomi en växande trend som innebär att man lånar, hyr, eller delar varor och tjänster med varandra. Nya mobilitetslösningar och cirkulära flöden är exempel på hur vi gemensamt skapar både klimatnytta och ekonomisk fördel på samma gång. Många kommuner och regioner arbetar aktivt för att stödja denna utveckling.

Många parametrar att ta hänsyn till

Att utveckla och bygga samhällen är en komplex process med flera olika intressen och faktorer att ta hänsyn till. Ingenting tyder på att detta kommer att bli mindre komplext i framtiden. Det är viktigt att alla aktörer, såväl interna som externa, har en förståelse för detta och att det finns en samsyn i organisationen.

Förutsättningar för Varberg​

Varberg ligger i en attraktiv del av Sverige – i ett växande Halland mellan Göteborgsregionen och Öresundsregionen. Här vill många människor leva, arbeta, bo, komma på besök och etablera sitt företag. Det skapar bra möjligheter för tillväxt och utveckling.

Många vill bo och verka här

Varbergs kommun har idag (november 2022) närmare 68 000 invånare. De två första decennierna på 2000-talet ökade befolkningen med närmare 15 000 invånare och befolkningen förväntas fortsätta öka till omkring 80 000 strax före 2040. Det är inflyttningen som ligger bakom största delen av folkökningen, men även antalet födda väntas bidra.

Tillväxten ger oss konkurrenskraft och gör oss till en attraktiv del av tillväxtregionen, något som gynnar hela kommunen. När fler flyttar hit och betalar skatt i kommunen kan vi satsa mer på barn och äldre och ge bättre kommunal service till alla. Vi lockar också hit nya företag och kan skapa fler mötesplatser med kultur, nöjen och aktiviteter.

Tillväxten skapar investeringsbehov

Varbergs tillväxt ger oss stora fördelar, men det innebär också stora utmaningar. Den snabba befolkningstillväxten ställer krav på investeringar i kommunal service i form av förskolor, skolor och boende för äldre. Tillväxten ställer också stora krav på utbyggnad av dricksvatten, avlopp, parker, naturområden, skolor, förskolor och kollektivtrafik.

Hållbar och balanserad utveckling

Vi behöver planera för en balanserad och hållbar utveckling av Varbergs kommun där vi tar tillvara kommunens kvaliteter och skapar nya goda livsmiljöer. Samtidigt måste vi begränsa användningen av naturresurser och ta höjd för konsekvenser av ett förändrat klimat.

Vi måste också bidra till att minska det ekologiska fotavtrycket. Det gör vi genom att ge plats för produktion av fossilfri och förnybar energi, verka för ett mångsidigt näringsliv som nyttjar ny teknik och en ökad lokal matproduktion.

Det är också viktigt att hela Varbergs befolkning får ta del av det som är bra och hälsofrämjande i kommunen. Invånare ska ges chans till en god hälsa oavsett kön, ålder, etnicitet, funktionsvariationer och/eller ekonomiska förutsättningar.

Investeringar som håller för extremare väder

Det krävs också att vi säkerställer att det framtida Varberg är rustat för att möta de klimatförändringar som väntar, i form av ökande skyfall, översvämningar, tätare perioder av torka, värmeböljor och extrema väderhändelser.

Genom att göra smarta investeringar i god tid kan vi hushålla med kommunens medel. Att avvakta kan innebära stora skadekostnader.
Forskning visar dessutom att stadens grönområden är en viktig del i att hantera klimatförändringar, skapar andra nyttor, som exempelvis rekreation och hälsa.

Trender identifierades i arbetet med översiktsplanen

Under 2022 antog kommunfullmäktige nya planeringsinriktningar för ny översiktsplan. I dessa lyfts följande områden:

  • Ökad förbrukning av naturresurser, klimatpåverkan och risker med ett förändrat klimat.
  • Kommande demografiska förändringar och risk för ökade sociala utmaningar.
  • Ökande konkurrens om marken – planeringsdilemman.

Medskick till kommunens politiker

Hur bygger vi ett framtida Varberg?

  • Vi måste planera för en balanserad och hållbar utveckling av Varbergs kommun där vi tar tillvara kommunens kvaliteter och skapar nya goda livsmiljöer. Samtidigt krävs det att vi begränsar användningen av naturresurser, både lokalt och på andra platser där våra varor produceras.
  • Det krävs balans i utvecklingen av Varberg – mellan stad och landsbygd, mellan olika ekonomiska förutsättningar och olika behov.
  • Utbyggnad av nya bostadsområden måste gå hand i hand med utbyggnad av allmänna anläggningar, som exempelvis försörjning av dricksvatten, avlopp, parker, naturområden, skolor, förskolor och kollektivtrafik.
  • För att skapa en hållbar utveckling och god samhällsekonomi krävs att vi utvecklar större samlad bebyggelse i anslutning till befintliga orter i kommunen i första hand. Det gör det även möjligt att spara värdefull jordbruksmark och naturmiljö samtidigt som ny byggnation bidrar till bättre underlag för verksamheter, offentlig service och kollektivtrafik.

Hur skapar vi ett hållbart Varberg för framtida generationer?

    • Vi måste skapa ett nära vardagsliv och nya mer hållbara transportsätt. Genom att minska behovet av transporter kan vi bidra till ett fossilfritt och cirkulärt Varberg. I samhällen där det är nära till allt kan många gå och cykla. Det ger folkliv, större trygghet och bidrar till god hälsa.
    • Klimatförändringar är ett faktum som måste hanteras. Det krävs att vi fortsätter arbetet med att planera för att hantera effekterna av ändrat klimat.
    • Vi måste stärka naturens motståndskraft genom utveckling av ekosystemtjänster. Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturen ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet (exempelvis att insekter pollinerar våra grödor, att växtlighet tar upp luftföroreningar och dämpar buller, att grönområden tar hand om regnvatten samt att naturen ger oss platser för vila och rekreation).
    • För att utveckla arbetet med social hållbarhet, tvärs förvaltningar, bolag och civilsamhälle, behöver fortsatt alternativa metoder omvärldsbevakas, prövas och utvecklas.

    Publicerad den:

    Senast Ändrad: