Sammanfattning

Analys 2024 ger insikt i Varbergs status och framtidsutsikter genom tre perspektiv: omvärld, nuläge och framtid och syftar till att stödja kloka beslut. Med fokus på kommunens fyra målområden och övergripande samhällsspaningar erbjuder analysen vägledning för att möta utmaningar och göra framtidssäkra val inför kommande planerings- och budgetarbete.

Målområdena: Status och kommande utmaningar

Under 2023 antog kommunfullmäktige nya målområden för perioden 2024-2027. De har likheter med målområdena från föregående målperiod, men innehåller nya prioriterade mål och indikatorer.

Ett samhälle för alla

I Analys 2024 beskrivs viktiga mål och utmaningar för att skapa ett inkluderande samhälle för alla. Centrala teman som tillit och demokrati belyses för att navigera genom förändringar i välfärden och den ökande polariseringen. Analysen pekar på behovet av långsiktig planering för att möta behoven hos barn och unga, utforska innovativa lösningar inom vården och främja ett stärkt demokratiskt engagemang. Genom en holistisk syn på samhällsplanering strävar Varberg mot att säkerställa en socialt hållbar utveckling och förhindra framväxten av utsatta bostadsområden.

En grön och klimatmedveten kommun

I analysen beskrivs hur Varbergs kommun strävar mot en grön och klimatmedveten framtid med tre huvudmål: att ta ansvar för hållbarhet och minska klimatpåverkan, rusta för klimatförändringar, och uppnå balanserad tillväxt med värnande av naturområden. Globala trender, som brådskan att minska växthusgasutsläppen och behovet av klimatanpassning, påverkar kommunens strategier. EU-direktiv för hållbarhetsrapportering driver hållbarhetskrav och investeringar. Varbergs kommun prioriterar fossilfria transporter, robusta energisystem, cirkulär ekonomi och ekosystemtjänster. Långsiktig handlingskraft, investeringar i hållbarhet och samarbete är nycklarna för att uppnå målen och engagera nästa generation.

Livskraftigt näringsliv

I Analys 2024 beskrivs hur näringslivet och civilsamhället är avgörande för Varbergs framgång. Mål om enkel etablering, samverkan och tillgång till kompetens prioriteras. Externa faktorer som kriser, hållbarhetskrav och kompetensbrist påverkar. Trots utmaningar visar Varberg styrka med låg arbetslöshet och ett robust näringsliv. Framtiden kräver ökad samverkan, innovation och markanpassning för att möta företagens behov och stärka kompetensförsörjningen, vilket i sin tur förbättrar platsens attraktivitet.

En effektiv, hållbar och nytänkande organisation

I analysen beskrivs hur kommuner och regioner står inför utmaningar framöver med pensionsavgångar och kompetensbrist. Målet är att vara effektiv, lättillgänglig och hållbar som arbetsgivare. Teknisk utveckling och AI öppnar nya möjligheter men kräver ständig kompetensutveckling. Varberg fokuserar på digitalisering och ledarutveckling för att möta framtidens behov. Attraktivitet som arbetsgivare och hållbarhet är centrala. Samverkan och fortbildning är nycklar för att möta kraven på förändring och innovation.

Samhällsekonomisk utveckling

Analysen sammanfattar prognoserna för landets samhällsekonomiska utveckling. Under 2024 förutspås en svag tillväxt på grund av hög inflation och åtstramningar. Arbetslösheten förväntas stiga med minskad sysselsättning. Pensionskostnaderna är höga, men förväntas minska efter 2024. Skatteintäkterna förväntas öka nominellt, men den reala tillväxten kommer att vara lägre på grund av inflation. Osäkerheten i omvärlden gör att behovet av noggrann ekonomisk planering blir allt viktigare för att på ett bra sätt hantera de ekonomiska utmaningarna kommuner står inför de närmsta åren.

Personal- och kompetensförsörjning

Analysen pekar på kommande kompetensutmaningar med en åldrande befolkning och konkurrens om arbetskraften. Arbetsmarknaden är stark men kräver hållbara och jämställda arbetsplatser för att behålla personal, särskilt inom vård och omsorg. Rekrytering och kompetensutveckling är nycklar till att möta behoven i framtiden.

Invånarnas tankar om kommunen

Analys 2024 går igenom de viktigaste slutsatserna från resultatet av Medborgarundersökningen och den årliga servicemätningen. Båda ger viktiga insikter om invånarnas åsikter och upplevelser av kommunens tjänster och service.

Resultaten av medborgarundersökningen för 2023 visar att invånarna generellt är nöjda med att bo och leva i Varberg, och de är särskilt positiva när det gäller förskola, skola, och gymnasieskola. Utmaningar finns dock inom äldreomsorgen och kollektivtrafik, där tillfredsställelsegraden är lägre. Trots positiva omdömen om kommunens arbete med hållbarhet och miljö, finns utmaningar med återvinning och tillgänglighet. Invånarna känner sig generellt trygga, men nedskräpning, narkotikahandel och oro för inbrott är områden som oroar något mer än annan brottslighet. Det finns brister i tillgänglighet efter första kontakten, särskilt när det gäller svar från tjänstepersoner via telefon och e-post.

Nämndernas och bolagens utblick

Nämnder och bolagen i Varbergs kommunkoncern förutser stora förändringar och utmaningar i sina respektive områden inför 2024. Ökad inflation och priser och en ökad komplexitet i invånarnas behov påverkar verksamheterna. Kompetensbrist, skärpt lagstiftning och ekonomisk press bidrar till en osäker framtid. Svåra prioriteringar och lägre leveransförmåga hotar effektiviteten och särskilt inom socialtjänsten är kompetensbristen akut. Samtidigt kräver den ökade befolkningen och det åldrande samhället förnyat fokus på välfärd och samarbete. Framåtanda och samverkan behövs för att möta utmaningarna och fortsätta utveckla Varberg som "Västkustens kreativa mittpunkt".

Befolkningsutveckling

Varbergs kommun tar varje år fram en långsiktig befolkningsprognos som ligger till grund för planering av exempelvis nya skolor, äldreboenden och annan infrastruktur som behövs i en växande kommun. År 2022 ökade befolkningen med 1 142 personer och nådde 67 800 invånare, främst tack vare ett positivt flyttnetto. Inflyttningen minskade något under 2023 men trots inbromsningen förväntas befolkningen fortsätta öka, om än i lägre takt. Effekterna av den pågående lågkonjunkturen avgör utvecklingen. Varbergs attraktiva läge kan fortsätta driva tillväxten och kommunen förväntas nå 70 000 invånare 2025 och överstiga 80 000 år 2035. Om Varbergs kommun följer den befolkningsutveckling kommunen haft sedan 1980 skulle slutsiffran kunna landa på runt 100 000 invånare år 2050.

Publicerad den:

Senast Ändrad: