Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-01-16

Nu blir digitala inköp verklighet inom hemtjänsten

Från och med slutet av januari 2023 kommer kommunen påbörja en övergång till digitala inköp av mat och dagligvaror inom hemtjänsten. Första hemtjänstgrupp att starta är Veddige hemtjänst. Om några veckor fortsätter införandet i resterande hemtjänstgrupper och övergången ska vara klar till 13 mars.

I oktober 2022 tog socialnämnden beslut om att digitalisera hemtjänstinsatsen inköp av dagligvaror och matdistribution i form av färdigrätter. I december stod det klart att Citybutikerna i Göteborg vunnit upphandlingen.

Ökar delaktigheten

Digitala inköp innebär att hemtjänstpersonalen inte längre åker med en inköpslista till affären och handlar. I stället kommer de hem till hemtjänsttagaren och gör inköpet på Citybutikernas webbplats via en surfplatta eller bärbar dator. Det innebär också att de hemtjänsttagare som vill kan vara delaktiga i handlingen.

– Som hemtjänsttagare finns nu möjlighet att sitta med och vara delaktig vid inköpet och själv välja de varor som man vill, vilket inte tidigare varit möjligt, säger projektledare Jonette Loostam.

En annan positiv effekt är att hemtjänstpersonalen inte längre behöver hantera de äldres pengar eftersom betalning sker via autogiro eller faktura.

Får hjälp med att packa upp

Efter beställningen levererar Citybutikernas chaufförer maten hem till hemtjänsttagaren på överenskommen dag. De hjälper även till och packar in varorna i kyl, frys om det finns behov av det. Leveransen sker på samma vardag varje vecka och absolut senaste tid för beställning är på morgonen dagen före leverans.

– Det finns många fördelar med det här nya arbetssättet. Utöver att det blir en ökad delaktighet för hemtjänsttagarna så minskar det också stressen för personalen. Den utbildade vård- och omsorgspersonalen får mer tid till att utföra vård och omsorgsuppgifter. Under sommaren och vissa perioder kan det till exempel bli långa köer både i trafiken och i affären, så att handla digitalt kommer att underlätta mycket, säger Jonette Loostam.

publicerad:

Senast Ändrad: