Bygga, bo och miljö

Hur vi lever, bor, bygger och renoverar påverkar miljön och människorna runt omkring oss. Därför finns regler och råd som vi måste följa och förhålla oss till. Här hittar du information om samhällsutveckling, bygglov, kartor, återvinning, naturvård och mycket annat.

Varbergskartan

Utforska Varberg på Varbergskartan

Vår karttjänst innehåller över 100 kartlager med information. Här hittar du allt från skolor och äldreboenden till historiska kartor och utegym.

Nyheter inom bygga, bo och miljö

 • Varberg växer 8 september 2023

  Gammal skolbyggnad redo för många fler år

  I veckan flyttade årskurs 3 på Bosgårdsskolan in i nyrenoverade Centralskolan. Skolan, som byggdes i början av förra seklet och bär på en spännande historia, har fått lite omvårdnad och undervisningslokalerna har blivit modernare.

 • Bygga, bo och miljö 21 april 2023

  Tvätta bilen rätt

  I Sverige görs cirka 15 miljoner "fultvättar" på gatan varje år. Smutsvattnet från en "fultvätt" av bilen innehåller olja och miljöfarliga tungmetaller som kadmium, bly, nickel, krom och zink som hamnar i naturen och kan förorena grundvatten, närmsta vattendag, sjö eller hav.

 • Bygga, bo och miljö 19 april 2023

  Nya e-tjänster inom miljöområdet

  Ska du installera en värmepump eller enskild avloppsanläggning? Eller misstänker du att du blivit matförgiftad efter att ha ätit på en restaurang? Flera nya e-tjänster ska göra det lättare för dig att anmäla åtgärder inom miljö- och livsmedelsområdet till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

 • Bygga, bo och miljö 31 mars 2023

  Ny riskklassning och efterhandsdebitering av livsmedelsverksamhet från 2024

  Nästa år inför Livsmedelsverket en ny riskklassning för livsmedelsverksamheter. Samtidigt införs efterhandsdebitering vid kontroll av livsmedelsverksamhet.

 • Bygga, bo och miljö 24 mars 2023

  Status för ärendet om renovering av Veddige simhall

  Den 14 mars beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att ytterligare utreda förutsättningarna för renoveringen av Veddige simhall. Arbetet ska redovisas för kommunstyrelsen senast i april 2023.

 • Bygga, bo och miljö 15 februari 2023

  Smidigare för dig som ska bygga

  Ska du installera en ny kamin, bygga ut ditt hus eller kanske riva ett förråd? Nu blir det enklare att ansöka om lov eller komplettera och yttra dig i ett byggärende. – Vi utvecklar e-tjänster och kommunikationsvägar, så att det ska bli smidigare för våra kunder. Det ska vara lätt att göra rätt, säger verksamhetsutvecklare Josefine Linjer.