Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-03-03

Test av utomhusvarningssystem på måndag

Den 6 mars klockan 15.00 testas nya ljudsändare i kommunen. Cirka 30 nya ”Hesa Fredrik” kommer då att tuta för första gången.

Den 1 juli förra året utökades beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk. Länsstyrelsen i Hallands län har därför installerat nya ljudsändare för utomhusvarning i en zon 25 kilometer runt kärnkraftverket.

Ljudsändarna har satts upp i tätorter där det bor fler än 200 personer i Varberg, Kungsbacka och Mark. De har också satts upp vid vissa större arbetsplatser, fritidshusområden, campingplatser, badplatser, idrottsanläggningar, golfbanor och andra platser där många personer tillfälligt samlas.

Du kan höra signalen för första gången

När signalen Viktigt meddelande till allmänheten, populärt kallat Hesa Fredrik, ljuder i hela Sverige den 6 mars klockan 15.00 går också de nya ljudsändarna i gång. Därför kan du som befinner dig nära de nya ljudsändarna höra varningssignalen för första gången.

Via kartan nedan kan du se var ljudsändarna är placerade:

Karta över ljudsändare i Varbergs kommun Pdf, 3.6 MB.

publicerad:

Senast Ändrad: