Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-03-29

MOA-mässan – för att öka elevernas valkompetens

Fronta, duka och spika. Under onsdagen besökte 650 elever den interaktiva MOA-mässan på Arena Varberg. På plats fanns 130 olika yrken representerade från 20 olika branscher.
- Det här är mycket bättre och mer avancerat än jag hade förväntat mig, säger en elev på Håstensskolan.

För tredje gången arrangerades MOA-mässan, den interaktiva yrkesmässan för årskurs 8 på de kommunala grundskolorna. Under tre olika pass hann totalt 650 elever gå igenom de 16 olika yrkesvärldarna där 130 olika yrken representerades.

Eleverna fick bland annat testa på att montera en bilmotor, buda på hus, byta däck, laga tänder, livrädda, svetsa med hjälp av VR-glasögon, testa brandmännens uniformer, sätta priser i matbutik, köra grävmaskinssimulator, snickra, duka, gissa spannmål, programmera, bädda och mycket mer.

- Det är jättekul här. Jag har ingen aning om vad jag vill bli när jag blir stor så det här är toppen. Jag gillade världarna Mataffären och Vård och omsorg bäst, där har jag tagit blodprov och sett en riktig moderkaka, säger en elev på Håstensskolan.

- Jag vill bli polis men jag tyckte det var kul och spännande i flera andra världar med. Det var mer avancerade uppgifter än jag trott, säger kompisen.

Viktig mötesplats

MOA-mässan, som arrangeras av förskole- och grundskoleförvaltningen i Varbergs kommun, är en viktig mötesplats mellan skola och arbetsliv. Eleverna får testa olika arbetsuppgifter för att stärka sin valkompetens, öka motivationen för lärande och sätta mål och drömmar för framtida studier och yrkesval.

- Det finns massor av saker att testa på för eleverna. Jag besöker mässan för första gången och är imponerad över bredden som erbjuds och engagemanget som finns här. Alla elever verkar nyfikna och de vill prova på olika saker, säger Pernilla Brink Henriksson, lärare på resursskolan Björkedalsskolan.

Nyheter för årets mässa

Utöver de företag som de kommunala grundskolorna redan har etablerade samarbeten med, så kallade SKAL-företag, finns i år också några nyheter. Branschvärldarna El och energi, Hållbara transporter och Grön Näring är med för första gången. Per Nilsson, från Lantbrukarnas Riksförbund, representerar det sistnämnda.

- Jag var här och studerade mässan förra året efter att vi fått veta att vi varit efterfrågade. Nu är vi här för att marknadsföra svenskt lantbruk, jordbruk och skogsbruk. Förhoppningsvis kan vi väcka intresse hos eleverna och få fler att välja exempelvis naturbruksgymnasiet.

Karin Büchert, trafikledare på Mantum, höll mestadels till utomhus för att visa upp både lastbilar och grävmaskiner i branschvärlden Hållbara transporter.

- Jag och mina kollegor har ett fruktansvärt roligt jobb och det vill jag att eleverna ska få veta här idag. Vi behöver 50 000 fler yrkeschaufförer i framtiden så det här initiativet uppskattar vi. Jag är nöjd med dagen och hoppas att eleverna också är det, säger hon.

publicerad:

Senast Ändrad: