Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-04-18

Varbergs kommun kommer erbjuda SFI för ukrainska flyktingar

Varbergs kommun kommer omedelbart påbörja planeringen för att kunna erbjuda SFI, Svenska för invandrare för flyktingar från Ukraina.

Den 28 mars föreslog Regeringen i propositionen om vårändringsbudgeten för 2023 att kommunerna ska få 100 miljoner kronor i statsbidrag för att erbjuda SFI för ukrainska medborgare, av regeringen även kallat svenska för ukrainare.

I pressmeddelandet lyfts kunskaper i svenska språket som en viktig förutsättning för att kunna få jobb och ha möjlighet att försörja sig i Sverige. Regeringen vill därför att kommunerna ska kunna erbjuda kommunal vuxenutbildning i SFI, svenska för invandrare för personer med skydd av det så kallade massflyktsdirektivet. Målgruppen är de som har flytt från kriget i Ukraina.

Varbergs kommun har nu beslutat att påbörja arbetet för att kunna erbjuda SFI till flyktingar från Ukraina så snart det är möjligt.

– Svenska språket är avgörande för god integration. När regeringen nu satsar på SFI för ukrainare har en enig utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd beslutat att vi snabbt vill få erbjudandet på plats i Varberg. Istället för att vänta till nämnden i maj beslutade jag att snabbt kalla in nämnden för att fatta beslutet om att vi ska erbjuda SFI för ukrainska flyktingar i Varberg så snart det är möjligt, säger Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Filip Zackrisson (L).

Regeringen kommer att ändra i förordningen om vuxenutbildning, inför att statsbidrag ska betalas ut till kommunerna för att ordna utbildningen. Det blir då tydligt att kommunerna kan erbjuda personer med skydd av massflyktsdirektivet SFI.

publicerad:

Senast Ändrad: