Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-05-22

Nationaldagen firas i Societetsparken med Abadi som talare

Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag i Societetsparken med underhållning av elever från Kulturskolan, utdelning av utmärkelser och en massa roliga aktiviteter för stora och små. Årets högtidstal hålls av den populära programledaren Farah Abadi.

Huvuddelen av nationaldagsfirandet pågår i Societetsparken, men det är även programpunkter på andra platser, bland annat flagghissning på Varbergs torg och svensk körlyrik i Varbergs kyrka.

I Societetsparken är det full aktivitet redan från klockan 12. De yngre nationaldagsfirarna kan bland annat göra pins och flaggor. Under nationaldagen hälsas också nya svenska medborgare välkomna genom en separat ceremoni och en efterföljande middag.

- Detta är en dag för att uppmärksamma Sverige med dess yttrandefrihet, demokrati och öppenhet. Vi hoppas att firandet ska innehålla något för alla. Utöver musik och dans hyllas årets stipendiater och pristagare, och 2022 års medaljörer uppvaktas, säger Erika Sjöwall, verksamhetsutvecklare på Varbergs kommun.

Farah Abadi högtidstalar

Årets talare är Farah Abadi, en folkkär profil som programlett bland annat Musikhjälpen och Karla­vagnen. Senast såg vi henne ­programleda Melodi­festivalen 2023.

- Vi tycker att Farah är fantastisk och en spännande röst på så många sätt, så när hon tackade ja till att komma och hålla tal på nationaldagen i Varberg blev vi såklart jätteglada, säger Lisa Pedersen, arrangemangsproducent på Varbergs kommun.

Kulturskolan sjunger och spelar

På scen står bland annat Kulturskolans teckenkör och barnkörerna Show Tunes, som består av elva tjejer i årskurserna 4-7, och Looney Tunes, en av de yngsta körerna på Kulturskolan med 20 medlemmar. Från Kulturskolan deltar även Jazzdansgruppen och avancerade program i dans med en dansuppvisning. Skolans folkmusikensemble spelar musik som representerar Sverige förr och idag och musik som speglar ett mångkulturellt Sverige idag.

Nationaldagen avslutas i Varbergs kyrka med konsert av Varbergs Motettkör med Johanna Westholm som solist.

Programmet i sin helhet finns på varberg.se/nationaldagen.


publicerad:

Senast Ändrad: