Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-06-29

Varberg är Årets superkommun 2023

Varbergs kommun är utsedd till Årets superkommun – igen! Utmärkelsen grundas på en ambitiös kartläggning där landets kommuner mäts på 144 olika värden inom 18 olika kategorier.

Ann-Charlotte Stenkil tar emot priset

Foto: Peter Holgersson

Det är tidningen Dagens Samhälle som utser Årets superkommun. Fokus för deras mätning ligger på områden som faller under kommunernas ansvar, såsom skola, äldreomsorg och den kommunala ekonomin. Störst vikt läggs vid det som kommunerna har egen rådighet över, och i det resultat som placerat Varberg i topp framhålls en god arbetsmarknad, attraktivitet, rik kultur- och fritidsverksamhet samt en god samhällsutveckling.

Prisutdelningen för Årets superkommun hölls i Almedalen och diplomet togs emot av kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M), som kommenterar priset:

- Vi är förstås oerhört glada och stolta att stå överst på pallen i den här gedigna och omfattande jämförelsen. Varberg är en attraktiv kommun med god utveckling inom en rad olika områden. Jag ser utmärkelsen som ett kvitto på framgång för kommunens långsiktiga arbete, där alla våra medarbetare, men också våra invånare, företag och föreningar är delaktiga i utvecklingen av Varbergs kommun.

  • Omvärldsläget gör att det väntar tuffare tider för alla svenska kommuner.
  • - Vi kommer att möta stundande utmaningar ifrån ett mycket gott utgångsläge och kommer att jobba både för att både bibehålla och utveckla Varberg som en fantastisk plats att leva, verka och bo på, säger Ann-Charlotte Stenkil.
  • Dagens samhälle utser Årets superkommun inom tre olika kommungrupper. Varberg hör till småstads- och landsbygdskommuner, den grupp där flest kommuner ingår. Årets finalister i denna kategori var även Skövde och Lidköping.
  • Varbergs kommun har varit i final totalt fem gånger – 2018, 2019, 2021, 2022 och 2023 – och utsetts till Årets superkommun tre av dessa. (2020 var priset pausat på grund av pandemin.)
  • Så utses Årets Superkommuner 2023 (dagenssamhalle.se) Länk till annan webbplats.

publicerad:

Senast Ändrad: