Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Varberg i toppen som cykelkommun

Varberg är tredje bäst i Sverige när Cykelfrämjandet jämför kommunernas insatser för ökad cykling. Bland mellanstora kommuner är Varberg i topp!

I år får kommunen 75 poäng av 90 möjliga i Cykelfrämjandets Kommunvelometer och hamnar på tredje plats bland samtliga 54 deltagare, samt på första plats bland de 31 små kommunerna. Det innebär en ökning med två poäng sedan förra året.

- Förra året blev vi trea bland de mellanstora kommunerna. Men det är kul att vi placerar oss på prispallen i år igen och ännu ett snäpp upp från förra året, säger Li Hagström, trafikplanerare Varbergs kommun.

Full pott på tre områden

Varberg får full pott - tio av tio möjliga poäng - inom tre delområden: infrastrukturåtgärder, cykelpolitik och organisatoriska åtgärder. Det är vår satsning på att få bra infrastruktur med exempelvis pendelcykelvägar, cykelpumpar och cykelställ tillsammans med arbetet med att strukturera planering och uppföljning - cykelplan och cykelbokslut- samt påverkansinsatser för att öka cyklingen som gör att vi hamnar i topp.

Störst ökning har skett inom området informations- och marknadsföringsinvesteringar, från 12,5 poäng i fjol till 14 poäng av 20 möjliga i år. Det är sju poäng över snittet och det område där kommunen sticker ut mest, i positiv bemärkelse.

Totalt ligger vi 24 poäng över snittet för samtliga deltagande kommuner. Varberg är en av fem kommuner som har deltagit i Kommunvelometern samtliga 14 år.

publicerad:

Senast Ändrad: