Vi flyttar trasiga cyklar

De senaste åren har Varbergs kommun städat bort och flyttat övergivna och trasiga cyklar från centrala Varberg. Årets insats startar i april. Nu börjar vi sätta lappar på de som behöver flyttas.

Under våren märker Varbergs kommun ut och flyttar cyklar som verkar ha övergivits. Det gör vi främst för att hålla allmänna cykelställ tillgängliga eftersom trasiga och kvarlämnade cyklar tar plats i cykelparkeringarna. Dessutom kan de försämra framkomligheten och bli ett hinder vid renhållning. Innan vi tar bort en cykel märker vi den med en orange lapp.

Så går det till:

  • Vi flyttar inte en cykel utan att först försöka nå ägaren vilket vi gör genom att sätta en orange tagg med information på cykeln i samband på rensningen. Där informerar vi om att cykeln omhändertas inom en viss tidsperiod, vanligen tre veckor. På så vis har du som ägare möjlighet att själv flytta din cykel. De cyklar som står kvar och har kvar sin märkning forslas bort till en låst uppställningsplats.
  • Alla cyklar som flyttas fotograferas och dokumenteras med plats och identifikation. Det gäller även olåsta cyklar som kan anses vara övergivna.
  • Cyklarna finns tillgängliga hos kommunen i tre månader efter att de har tagits om hand. För att få tillbaka din cykel kontaktar du Varberg direkt på telefon 0340-880 00.
  • De cyklar som bedöms vara skrot - till exempel saknar väsentliga delar som hjul, styre och/eller har så svåra skador att de inte går att cykla på - skickas direkt till skrotning.
  • Cyklarna flyttas med stöd av Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall samt Förordning (1982:198) om flyttning av fordon i vissa fall.

publicerad:

Senast Ändrad: