Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Interaktiv mässa stärker elevers valkompetens

Elev testar på under MOA-mässan.

MOA-mässans syfte är att elever inspireras och stärker sin valkompetens för vidare studier och framtida yrkesval.

Ta en VR-tur till framtiden, skifta däck på tid, minska matsvinnet i en matbutik och sälj sedan en bostad. På årets MOA-mässa fanns det gott om yrken att testa på för eleverna i årskurs 8. Totalt fanns det 15 olika "världar" att besöka och 130 olika yrken var representerade.

För fjärde gången arrangerades MOA-mässan, den lokala interaktiva yrkesmässan, för elever i årskurs 8 på de kommunala grundskolorna. Under tre olika besökspass hann alla 680 elever gå igenom de 15 olika ”världarna” som de medskapande aktörerna byggt upp dagen till ära.

  • - Vi pratar mycket om PRAO, MOA (modern arbestlivsorigentering) och gymnasieval i skolan och denna mässa dockan an i det. Elevernas valkompetens stärks här idag och det är ett plus att medskaparna berättar om sina egna utbildningsvägar till sitt yrke, säger Therese Noborg, lärare på Lindbergs skola.

130 olika yrken på plats

Under dagen fick eleverna bland annat testa på att bädda sängar på hotell, fronta varor i matbutik, dra ut tänder, gissa spannmål, rita på golvet via en NetBoard, testa brandmännens kläder, ”provköra” lastbil och mycket, mycket mer. Totalt fanns det 130 olika yrken representerade på mässan.

  • - Vi ska skruva på termostaten på elementet här, säger två tjejer i årskurs 8. Vi hade rekordet tidigare men nu har någon slagit det så vi måste testa igen. Annars har vi provat på lite olika yrken här idag. Det var kul hos vård och omsorg och i matbutiken bland annat.

Viktig mötesplats

  • MOA-mässan, som arrangeras av förskole- och grundskoleförvaltningen i Varbergs kommun, är en del i modern arbetslivsorientering, MOA. Mässan är en viktig mötesplats mellan skola och arbetsliv där eleverna stärker sin valkompetens och ökar motivationen för lärande och framtida studier och yrkesval.
  • - All forskning visar att nyfikenhet för yrken och branscher måste skapas i tidiga år hos morgondagens medarbetare, säger Erika Karlsson på Södra i Värö. Vi kan se effekten av vårt tolvåriga samarbete skola- arbetsliv i MOA genom att de som söker sommarjobb och andra tjänster berättar om exempelvis SKAL och MOA-mässan för oss.

publicerad:

Senast Ändrad: