Varberg är åter finalist i kommunrankingen Årets superkommun

Varbergs kommun är för sjätte gången finalist i tidningen Dagens samhälles årliga kommunrankning och har därmed chans att utses till Årets superkommun en fjärde gång.

Kommunerna tävlar i tre kommungrupper, Varbergs kommun är finalist i kategorin småstads- och landsbygdskommuner tillsammans med Lidköping, Piteå, Ystad och Åre.

I sin beskrivning av Varberg som finalist lyfter Dagens samhälle bland annat fram tunnelbygget och Västerport samt kommunens tillväxt.

Vinnaren tillkännages den 25 juni i samband med Almedalsveckan.

Bygger på statistik

Superkommunrankningen bygger på officiell statistik som är indelad i 17 kategorier. Utöver den historiska utvecklingen inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet tar modellen också hänsyn till olika framtidsfaktorer som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå.

Varje kategori bygger i sin tur på flera olika variabler som sammantagna avgör kommunens poäng inom kategorin. Poängsumman för alla kategorier ligger sedan till grund för årets rankning. Totalt används i år 146 olika parametrar för att mäta Årets superkommun.

Mer information finns på Dagens samhälles webbplats: Årets superkommun 2024 – här är finalisterna - Dagens Samhälle (dagenssamhalle.se) Länk till annan webbplats.

publicerad:

Senast Ändrad: