Grafisk bild i blått och gult föreställande en sol och ett flygande bi.

Nationaldagen firas i Societetsparken med aktiviteter och underhållning

Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag i Societetsparken med underhållning, utdelning av utmärkelser och roliga aktiviteter för stora och små. Årets högtidstalare är Johan Svensson som bland annat är konstnärlig ledare för Varbergsbaserade Teater Dictat.

Huvuddelen av nationaldagsfirandet startar vid lunchtid i Societetsparken men för morgonpigga erbjuds flagghissning på torget medan kvällspigga har möjlighet att njuta av en stödkonsert för ukrainska barn och ungdomar i Varbergs kyrka.

I Societetsparken är det full aktivitet från kl. 11. De yngre nationaldags-firarna kan delta i en konstworkshop där man skapar egna festliga vimplar eller får hjälp att göra en egen pin, kanske med svenska flaggan på? Under nationaldagen hälsas också nya svenska medborgare välkomna genom en separat ceremoni.

-Nationaldagen är både en dag att fira och en dag för eftertanke då vi uppmärksammar Sverige med dess yttrandefrihet, demokrati och öppenhet. Från scenen blir det bland annat tal, musik och utdelning av kommunens olika utmärkelser säger Erika Sjöwall, verksamhetsutvecklare på Varbergs kommun.

Johan Svensson högtidstalar

Johan Svensson är född och uppvuxen i Varberg. Han är skådespelare, regissör och konstnärlig ledare för Varbergsbaserade Teater Dictat. På Teater Dictat arbetar Johan med existentiella, queera och relationella perspektiv på scenkonst och tillvaro.
Johan är bland annat utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

-Vi är oerhört glada att Johan Svensson är vår nationaldagstalare i år, och ser fram emot hans tal. Varje år väljer vi nationaldagstalare med omsorg, talare som står för ett öppet samhälle där allas olikheter värderas som positivt och årets talare speglar verkligen den bilden, säger Sofie Brinkmo, enhetschef för kulturenheten på Varbergs kommun.

Kulturskolan sjunger och spelar

På scen står bland annat några av kulturskolans slagverksensembler och en ungdomskör. Skolans folkmusikensemble spelar musik som representerar Sverige förr och idag.

Nationaldagen avslutas i Varbergs kyrka klockan 21 med konsert av Varbergs Motettkör och Varbergs Vokalensemble.

Här hittar du årets programpunkter. Länk till annan webbplats.

publicerad:

Senast Ändrad: