Fem personer står i en park med diplom och blombuketter

Sven Andersson, Birgitta Ek Elmquist (ordförande Naturskyddsföreningen Varberg), Bengt Gabrielsson, Hampus Winberg och Jonathan Håkansson (evenemangsansvarig Warberg IC). Patricia Trambevski saknas på bilden.

Kommunens pristagare hyllades på nationaldagen

Skulpturkonst och skejt, folkbildning och styrelsearbete samt satsning mot psykisk ohälsa och skötsel av naturområden. Årets mottagare av Varbergs kommuns kultur- och fritidsstipendier, hedersplaketter och hållbarhetspris visar på stor bredd och stort engagemang.

Priserna delades ut under nationaldagsfirandet i Societetsparken den 6 juni.

Kultur- och fritidsstipendiater 2024

Kulturstipendium

Patricia Trambevski

Patricia Trambevski är en framstående svensk designer och inredare med en unik känsla för skapande och estetik. Hennes skulpturkonst i material som trä, sten, lera och gips har tydliga kopplingar till natur och mystik. Nu satsar hon på att utvecklas ytterligare inom denna konstart för att inspirera och lära andra.

Stipendium fritid och idrott

Hampus Winberg

Trots sin unga ålder tillhör Hampus Winberg världseliten i skejtboard. Med SM-guld i bagaget ingår han i Sveriges Olympiska Kommittés Talangprogram och siktar nu mot sommarens OS i Paris. Hampus prestationer gör honom till en lysande förebild för Varbergs unga skejtare.

Stipendierna består dels av en prissumma på 15 000 kronor, dels av ett diplom.

Hedersplaketter 2024

Hedersplakett kultur

Sven Andersson

För sina förtjänstfulla insatser som föreläsare och skribent inom kulturområdet. Med humor och esprit har han under många år gjort en folkbildande insats genom underhållande och lärorika föredrag.

Hedersplakett fritid och idrott

Bengt Gabrielsson

För sitt helhjärtade engagemang i föreningslivet som inkluderar såväl ekonomiansvar och styrelseuppdrag som kaffekokning. Med sitt oförtröttliga arbete är han ett tydligt exempel på vad en sann eldsjäl är och hur betydelsefull en sådan person är för sin förening.

Hållbarhetspriset 2024

Varbergs kommuns hållbarhetspris 2024 tilldelas Warbergs Innebandy Club och Naturskyddsföreningen i Varberg. Vinnarna prisas för sina goda initiativ och bidrag till en hållbar utveckling utifrån respektives kandidats förutsättningar. Ur juryns motiveringar:

”Warberg IC är en idrottsförening där ungas välmående står i fokus genom inkludering och kontinuerligt arbete mot psykisk ohälsa. De sprider kunskap, skapar gemenskap och med stort engagemang i sociala frågor så är Warberg IC en positiv kraft för barn och ungdomars välmående som bidrar till en god social hållbarhet.”

”Naturskyddsföreningen i Varberg har med sina 1200 medlemmar engagerat och med handlingskraft drivit och initierat samverkan, kurser och skötsel av naturområden. Med stort engagemang i både natur och lokalsamhälle så arbetar Naturskyddsföreningen i Varberg för en god hållbar utveckling genom att målmedvetet och drivande främja biologisk mångfald och bevara naturområden.”

publicerad:

Senast Ändrad: