En grön Hoken?

Illustration av Hoken med grönska - ur ps-skolans teknikklassers redovisning.

Kan gamla Stenapiren bli grön? Med en välvd glasbyggnad? Eller en mötesplats med streetfood och containerbodar à la Reffen i Köpenhamn??
När vi samarbetar med Peder Skrivare skolas elever är ingenting omöjligt!

Hur skulle Hoken se ut för att bli en bra mötesplats i Varberg?
Det är frågan som fyra avgångsklasser på PS har arbetat med i sina specialarbeten: två teknikklasser och två samhällsklasser.
Detta är andra året som projekt Västerport samarabetar med PS, förra året arbetade två teknikklasser med pumphuset som ska ligga på Kajpromenaden. Då var uppgiften att rita ett pumphus som också tillför ett värde till platsen runt omkring.

Nya ögon

-Det är ett fantastiskt roligt sätt att jobba på, det blir liksom win-win för de inblandade, berättar Jenny Rydén, hållbarhetsansvarig i Västerport.
-Lärarna arbetar in uppgifterna i sina respektive läroplaner. Eleverna får jobba med riktiga case och vi får till oss idéer som vi kanske aldrig skulle kommit i kontakt med annars. För att inte tala om nyttan av att vi direkt når unga människor och får veta vad de tycker. Det är en svår målgrupp för oss att nå, nu får vi samarbeta direkt med dessa människor som ofta ser med nya ögon på saker och ting.

Grönska och marknader

Gröna rum, foodcourt, containerbodar, marknader, aktivitetshus, spännande lekytor och marinbiologiskt centrum är bara några av alla de idéer som eleverna har presenterat.

Under året har de fått en grundläggande presentation om Västerport och dess förutsättningar, om hållbarhet och om själva designprocessen, från olika medarbetare i projektet.

Dessa har sedan träffat eleverna och coachat dem under året (i år digitalt, så klart). I slutet av vårterminen var det redovisning inför lärare och opponering av projektmedarbetare.

Två elever från PS teknikprogram redovisar sitt förslag till utbyggnad på Hoken.

Disa Idewald och Sara Bengtsson redovisar.

"Större förståelse"

-Det har varit väldigt roligt att få arbeta med en riktig uppgift, något som har chans att påverka, men det har också varit utmanande, berättar Disa Idewald från nyss utsprungna teknikklassen 18TeA.
-Vi har fått en större förståelse för hur mycket man måste tänka på när man planerar ett område, konstaterar klasskamraten Sara Bengtsson.

"En oslipad diamant"

-Jag är imponerad av eleverna från båda programmen. De har inte bara kreativa idéer, de har också tagit till sig förutsättningarna och tänkt på hållbarhet och återbruk, tillgänglighetsfrågor och barnperspektivet i sina förslag, säger Jenny Rydén.
Elevernas specialarbeten är nu ett av idé-underlagen till planeringen av utformningen av Hoken och har bland annat skickats vidare till Varbergs Fastighetsbolag som äger den gamla terminalbyggnaden.
- Elevernas idéer är en guldgruva för oss i den framtida planeringen, konstaterar kulturgeograf Lina Persson på VFAB.
-Hoken är en av Varbergs största "oslipade diamanter" och vi ser fram emot att att få förvandla den platsen till en fantastisk mötesplats.

Tillbaka till startsida nyhetsbrev Länk till annan webbplats.

Publicerad den:

Senast Ändrad: