-Västerport kommer lyfta hela kommunen

Man i 45-årsåldern iklädd brungrå täckjacka står framför byggstängslet nere vid gamla färjeläget i Varbergs hamn. I bakgrunden skymtar ett tomt område där första etappen av Västerport ska byggas.

Jörgen Andersson framför framtida etapp 1.

Jörgen Andersson är VD/koncernchef för Wästbygg Gruppen – bolaget som ska bygga hotellet i Västerport. Han är också en klassisk ”återvändare” som flyttat tillbaka till hemstaden Varberg.
Nu ser han fram emot att vara en del av utvecklingen av Varbergs nya stadsdel.

Det är snart ett år sedan som nyheten kom om att Wästbygg Gruppen gått in som majoritetsägare i bolaget Hotell Västerport i Varberg AB.
Men faktum är att Wästbygg varit med i hotellplanerna redan från start. I markanvisningstävlingen om hotellet var bolaget partner i ett av de två förslag som inte vann.

Ett lyft för hela kommunen

När Hotell Västerport i Varberg AB sedan hörde av sig och frågade om Wästbygg var intresserade av att gå in i deras bolag var svaret enkelt:
- Självklart var vi det. Av många anledningar, förklarar Jörgen Andersson.
- Vi såg tidigt de unika möjligheterna i Västerport. Och Wästbygg vill vara med och utveckla Varberg, helt enkelt för att Varberg är en stad med enastående möjligheter, vi har också varit delaktiga i den utvecklingen sedan många år tillbaka. Varberg är attraktivt idag – med Västerport kommer den attraktiviteten att stärkas ytterligare. Hela kommunen kommer lyftas av den nya stadsdelen.

-Jag tror att många har svårt att visualisera hur bra detta kommer att bli. Helheten med en modern stadsdel, ett modernt stationsområde och kopplingen till den gamla staden är fantastisk. Det ger möjlighet till en hållbar utveckling som både nya och ”gamla” Varberg kommer tjäna på.

Ömsesidigt förtroende

I och med Wästbyggs inträde på arenan fick hotellbolaget in både kompetens (Wästbygg bygger och utvecklar bland annat hotell) och de ekonomiska muskler som ett börsnoterat bolag med en omsättning på fyra miljarder kan ge. Efter affären är Wästbygg både majoritetsägare i bolaget och totalentreprenör för själva bygget av hotellet.
-Men det handlade inte bara om pengar, säger Jörgen Andersson.
-Vi har tidigare drivit gemensamma projekt med flera av företrädarna för hotellbolaget. Det finns en ömsesidig respekt oss emellan. För mig är det en trygghet att veta att alla inblandade eftersträvar kvalitet och vill att detta ska bli så bra som möjligt.

”Respekt för att man tycker olika”

Wästbygg Gruppen har 13 kontor från Malmö till Luleå och är även etablerade i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors.
- I min roll som koncernchef är jag långt ifrån involverad i bolagets alla projekt. Men som född och boende i Varberg så finns ändå ett extra engagemang i projekten på hemmaplan.
Debatten om hotellets höjd har varit intensiv och just hotellet är en av anledningarna till att detaljplanen är överklagad.
-Jag har all respekt för att människor tycker olika och rätten att överklaga är en del av demokratin. Men självklart tror och hoppas jag att vi ska få igenom vårt förslag. Helt enkelt för att jag är övertygad om att det kommer bli bra, både för Västerport och för Varberg, säger Jörgen Andersson.

Tre ”motorer” i Västerport

Han fortsätter:
- Det är inte lätt att få till liv och rörelse i en helt ny stadsdel. Västerport har tre viktiga ”motorer” som kommer hjälpa till med det: det nya stationsområdet, Campus med sina studenter och så hotellet.
-Ett hotell är öppet dygnet runt och har en enorm dragningskraft. Och mycket av dynamiken och kraften ligger i just storleken: Ju mer människor som är i ett område, desto mer människor dras dit. En stadsdel fylld med människor är också en trygg stadsdel.
-Vem som ska bo i Västerport är nästan sekundärt, det viktiga är att människor kommer vilja vara och verka i Västerport, som i Västra hamnen i Malmö eller Nordhavn i Köpenhamn.

En mötesplats för alla

Jörgen är tydlig med att hotellet i Västerport ska bli en mötesplats för alla.
Själva hotellverksamheten, alltså ”komma till Varberg och sova över” är nästan den mindre viktiga delen, säger han.
-När det gäller volym och höjd handlar det dels om lönsamhet, självklart, men det handlar också om att kunna fylla hotellet, dels med olika verksamheter och med många människor. Vi kommer bland annat att ha en stor samlingssal där det kan gå olika shower och andra kulturevenemang, som i sin tur kommer dra både Varbergsbor och besökare till Västerport. När tunneln är färdig blir det en tågresa och 5 minuters promenad om du kommer från Göteborg.
-Det här kan låta kaxigt, men det är inte min mening, men hotellet i Västerport är inte så stort i hotellsammanhang, det är standardstorlek idag. Jag tycker byggnaden är väl balanserad för att stå i en ny stadsdel. Sen tycker jag personligen att ska något sticka upp i en ny stadsdel så är det ett hotell.

Starka städer

Varberg växer så det knakar, det har knappast undgått någon. Men trots över 60 år av oavbruten tillväxt finns det enligt Jörgen Andersson skäl att inte luta sig tillbaka och tro att det alltid kommer vara så här.
-Förr pratade man om ”starka länder”. Idag pratar man allt oftare om ”starka städer”. I framtiden kommer städer att konkurrera om människor, i ännu större omfattning än idag. De platser där människor vill vara kommer vara de platser som utvecklas och blomstrar. Här har Varberg exceptionellt bra förutsättningar, men det gäller också att ta vara på dem. Det handlar om att hitta en naturlig dynamik och inte vara beroende av konstgjord andning.

Startskottet för etapp 1

Till sist kommer frågan upp om den försenade tidplanen och om att vänta. Jörgen Andersson verkar dock ta det med ro:
-Å, vi är så vana. Det är som det är. Men vi vill ju så klart komma i gång. P-huset och hotellet är startskottet för hela etapp 1. Och nej, vi har ingen plan B, vi tror på vårt koncept. Nu får vi vänta och se vad som händer – vi och alla andra!

Namn: Jörgen Andersson
Bor: Träslövsläge, Varberg
Yrke: VD/Koncernchef på Wästbygg Gruppen
Familj: Fru, två söner och hund
Gör på fritiden: Är helst utomhus! Gillar att åka skidor men tycker också om att springa och cykla mountainbike. Varberg har ju så fantastiska möjligheter med havet samt fina skogar bara några kilometer bort.
Resmål han drömmer om: Finns en del fina skidorter jag inte varit på.

Tillbaka till startsida nyhetsbrev Länk till annan webbplats.

Publicerad den:

Senast Ändrad: