Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.

Varbergs kommun uppmärksammar En vecka fri från våld

Den 20–26 november är det åter dags att uppmärksamma ”En vecka fri från våld”, en nationell kampanj som sätter ljuset på mäns våld mot kvinnor.

"En vecka fri från våld" är en landsomfattande kampanj- och aktivitetsvecka med syfte att lyfta fram mäns våld mot kvinnor. Initiativet kommer från organisationerna Unizon och MÄN och stöds av Sveriges kommuner och regioner, Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna.

Var femte person kan vara drabbad

Statistiken säger att så många som 1 av 5 kan vara drabbade av våld i nära relationer i Sverige. Det betyder att 1 000 av Varbergs kommuns drygt 5 000 medarbetare skulle kunna vara utsatta för våld.

Kommunen som arbetsgivare kan göra skillnad

- Det är självklart att vi som Varbergs största arbetsgivare ska stå upp och ta ställning mot våldet. Vi har en jätteviktig roll i att arbeta samordnat med detta – lyfta kunskap, uppmana till samtal och stötta när vi kan, säger Carl Bartler, kommundirektör.

Våldet i nära relationer sker oftast i hemmet, men påverkar arbetet på olika sätt.

- Vi vet exempelvis att det sjukskrivs ungefär 1 kvinna i timmen i Sverige på grund av våld i nära relationer – varje dag, året runt. Våldet kan ha pågått under många år och vändpunkten kan komma när någon, till exempel en chef eller kollega, vågar fråga. Den som är utsatt behöver allt stöd den kan få, inte minst på jobbet. Därför behöver vi alla kunskap om vad våld i nära relationer är, konstaterar Regina Lindahl som är samordnare för frågor kring våld i nära relationer på socialförvaltningen i Varbergs kommun.

Initiativ för kunskap och samtal

Inför ”En vecka fri från våld” har Varbergs kommun tagit fram informationsblad som alla verksamheter uppmanas placera på medarbetarnas anslagstavlor och fikabord. Innehållet består av korta påståenden som utmanar vanliga föreställningar om våld i nära relationer och uppmuntrar till reflektion och samtal.

Ett utbildningsmaterial har spelats in till kommunens chefer, för att ge stöd och öka chefens möjlighet att göra skillnad på arbetsplatsen. Det material som finns för arbetsplatsträffar lyfts också fram i samband med kampanjen, för att ge ett gemensamt samtidigt kunskapslyft och uppmana till samtal.

Vi deltar i FN:s Orange Day

På lördag 25/11 är det ”Orange Day”, som är instiftad av FN för att visa ställningstagande mot våldet med hjälp av färgen orange. Världen över lyser man upp kända byggnader, människor bär något orange i sin klädsel och man engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. I Varberg kommer vi att visa vårt stöd genom att belysa fasaden på flera byggnader, bland annat Rådhuset, Stadshotellet och Stadshus A.

Det finns hjälp att få

Om du är orolig över ditt eget beteende, eller om du själv eller någon du känner är utsatt för våld av en närstående, kan du hitta råd och kontaktvägar på sidan Våld i nära relationer. Länk till annan webbplats.

Här finns information om vad våld i nära relationer är, samt kontaktuppgifter till stödgrupper och stödtelefonlinjer.

publicerad:

Senast Ändrad: