Idrottsprofiler

På Peder Skrivares skola har du möjlighet att kombinera idrott med dina vanliga studier. Med en motiverad inställning och professionella tränings­möjligheter tar vi tillsammans din idrott ett steg till.

Nationellt godkänd idrotts­utbildning, NIU

NIU är en idrotts­profil som ger dig möjlighet att kombinera studier vid Peder Skrivares skola med en elit­satsning på din idrott.

Du kan söka NIU ihop med följande gymnasie­program: barn och fritid, ekonomi, försäljning- och service, natur­vetenskap, samhälls­vetenskap och teknik. Observera att det inte går att kombinera NIU med en lärlings­utbildning.

Kurser

På NIU läser du totalt 500 poäng som är jämnt fördelade på dessa kurser:

  • Idrotts­specialisering 1
  • Idrotts­specialisering 2
  • Idrotts­specialisering 3
  • Tränings- och tävlingslära 1
  • Tränings- och tävlingslära 2

Ansökan och antagning

Först behöver du ansöka till en NIU-skola via ett idrotts­förbund. Hur du gör detta står längre ner på den här sidan under respektive idrott. Sista datum för ansökan är 1 december. Sedan behöver du göra en vanlig ansökan till önskat gymnasie­program vid Peder Skrivares skola.

Antagning baseras både på dina betyg och på dina färdigheter. Färdigheterna bedöms genom uttagnings­dagar, som hålls under december. Du får inbjudan till dessa på mejl efter att sista datum för ansökan har passerat.

Om du erbjuds en NIU-plats måste du även komma in på ett gymnasie­program vid Peder Skrivares skola, annars ges din plats till annan behörig sökande.

Idrotter

NIU Truppgymnastik innebär träning och teoripass tre gånger i veckan under schemalagd skoltid. Du förväntas ha som mål att nå elit­nivå inom gymnastik.

Huvuddelen av vår träning bedrivs i trupp­­hallen på Tresteget i Trönninge idrotts­centrum. Utöver det använder vi oss av våra lokaler på PS och vid behov andra lokaler.

Du söker till vår NIU-skola genom PS: Ansökan NIU Truppgymnastik i Varberg (docs.google.com) Länk till annan webbplats.. Vi tar sedan kontakt med Svenska Gymnastik­förbundet för att gemensamt följa upp antagnings­processen.

NIU Innebandy ägnas åt praktisk innebandy­träning med fokus på teknik och taktik. Du får också teoretisk undervisning i bland annat anatomi, fysiologi, tränings­lära, närings­lära, mental träning, ledarskap, idrotts­teori med mera. Dessutom kommer vi under alla tre år jobba med att utveckla din fysik.

Huvudsakligen tränar vi i Sparbanken Wictory Center där vi har tillgång till två fullstora planer, gym, teorirum, studierum med mera. Utöver det använder vi oss av våra lokaler på PS och externa gym.

Är du intresserad av NIU Innebandy är du välkommen att prov­träna med oss.

Du söker till vår NIU-skola (Peder Skrivares skola) genom Svenska Innebandy­förbundet: gymnasieansokan.innebandy.se Länk till annan webbplats..

NIU Fotboll innebär mer fotboll på schemat, fler idrotts­relaterade kurser och ännu större möjlighet att tävla och utveckla dig inom din fotboll. Du kommer också att ha möjlighet till träning utanför skoltid.

Vi tränar på Påskbergs­vallen. Här finns tillgång till konst­gräs och gräs­planer, gym, teori­lokaler, löpar­spår med mera. Vi använder oss även av våra lokaler på PS, där vi bland annat har tillgång till en fullstor idrotts­hall, ett välutrustat gym och en aerobicsal för gemensamma grupp­träningar.

Du söker till vår NIU-skola (Peder Skrivares skola) genom Svenska Fotboll­förbundet: gymnasieansokan.svenskfotboll.se Länk till annan webbplats..

Idrott som individuellt val, PSi

Du kan välja kurser med special­inriktning på en idrott när du gör dina individuella val inför årskurs 2 och 3. Detta kallar vi för PSi och erbjuds på alla gymnasie­program. En förutsättning för att en tränings­grupp startar är att det finns tillräckligt många sökande.

Senast publicerad:

Kontakt

Hör av dig till oss om du är intresserad av att provträna eller vill veta mer:

Patric Löfborg
patric.lofborg@varberg.se