Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet (UF) är när du som elev får starta och driva ett företag under ett läsår. UF hjälper dig att utveckla efterfrågade förmågor inför arbets­livet, så som att kunna ge god service, ha en egen driv­kraft och social kompetens.

UF är en obligatorisk kurs för dig som läser ekonomi, el, handel, samhälls­vetenskap och teknik. För dig som läser ett annat gymnasie­program finns möjlighet att välja kursen som ett av dina individuella val.

På skolan har vi ett UF-team som består av lärare, skol­ledare och utvecklings­ledare. Tillsammans planerar de för att:

  • Hitta engagerade coacher för utveckling av affärs­modeller och presentations­teknik
  • Skapa goda förutsättningar och gemensamma aktiviteter för skolans UF-företag

Peder Skrivares skola har 2013, 2014 och 2015 blivit utsedd till Årets UF-skola i Halland. 2022 blev vi dessutom utsedd till årets UF-skola i Sverige!

Vad händer under ett UF-år?

Ett vanligt år brukar cirka 60 UF-företag drivas av totalt närmare 200 elever på PS.

  • UF-året inleds med att skapa företag och smarta affärs­idéer. I samband med detta erbjuds UF-företagen att bli mer cirkulära och att arbeta med Sustainable Business Canvas.
  • Till vintern har de flesta UF-företag kommit igång och alla events kring jul är ett bra tillfälle att vara med på. Alla skolans UF-företag får då möjlighet att gå på olika lokala event för att marknadsföra sig och komma igång med försäljningen.
  • Några elever får vissa år chansen att åka till Emax, ett ­event för unga entreprenörer.
  • I mars är det sedan dags för den regionala UF-mässan "Entreprenörskap på riktigt". Under en dag ställer alla UF-företag i Halland ut. Vinnare koras i ett antal olika kategorier vid en pris­utdelning.
  • UF-året avslutas med att alla UF-företag tar fram en års­redovisning som reflekterar över allt som hänt.

Publicerad den:

Senast Ändrad: