Himle växer
Himle, strax söder om Varbergs stadsområde, är kommunens nya utvecklingsområde för verksamheter. Vi planerar också för ett bostadsområde på området för den tidigare nöjesparken Fun City.
Det aktuella området, som ligger i anslutning till motorvägsavfart Himle, har funnits med i kommunens översiktsplanering sedan 2010.
Kommunen tittar på möjligheten att skapa plats för verksamheter med inriktning mot till exempel lager, transport, logistik, industri och kontor. Samtidigt vill Pixjö Fastighets AB bygga cirka 200 bostäder på området för den tidigare nöjesparken Fun City.
Pågående planprogram
Nu pågår arbete med ett övergripande planprogram för området.
Planprogram: Himle verksamhets- och bostadsområde
Utbyggnad av infrastruktur och kommunal service
För att kunna bygga ut såväl verksamhets- som bostadsområde krävs stora kommunala investeringar. Trafikplatsen vid motorvägen måste byggas om liksom Lantmannavägen som går från Himle till Träslövsläge.
Utbyggnad i Himle är också beroende av att vatten- och avloppsledningar byggs ut i projektet Västra kuststammen.
Tidplan
Eftersom området är stort kommer det att planeras och byggas ut i etapper. Första steget är ett planprogram. Efter samråd och godkännande av planprogram följer arbete med detaljplaner för olika delar. Utbyggnaden kan påbörjas i takt med att detaljplanerna vinner laga kraft.
Karta
Senast publicerad:
Fakta
Himle verksamhetsområde planeras ligga cirka 7 km söder om Varberg nära E6.
I området planeras också ett bostadsområde och en ny trafikplats utmed motorvägen.
Från idé till färdigt bygge
-
Översiktsplan
En översiktsplan visar hur kommunen vill att mark- och vattenområden ska användas i framtiden och hur den byggda miljön ska utvecklas och bevaras. Den ligger till grund för kommunens och andra myndigheters beslut.
Översiktsplanen är vägledande men inte bindande för myndigheter och enskilda. Det innebär att slutliga avvägningar mellan enskilda och allmänna intressen sker först i detaljplaneprocessen. Kommunens översiktsplan kan bestå av flera olika planer för skilda geografiska områden, så kallade fördjupade översiktsplaner.
-
Idé och behov
All stadsutveckling börjar med en idé. Det kan vara ett behov eller en önskan om förändring. Idén kan komma från en fastighetsägare, en byggherre eller från kommunen själv.
För att utvecklingen ska kunna ta fart måste olika intressen vägas mot varandra och det sker i planprocessen. Det första steget är att ansöka om planbesked.
-
Planprogram
Ett planprogram är en övergripande planering som underlättar efterföljande detaljplanering genom att ta ett helhetsgrepp över området och tidigt identifiera och lösa planeringsutmaningar.
Ibland behövs ett helhetsgrepp för ett större område och då görs ett planprogram. Programmet beskriver platsens förutsättningar, lämplig markanvändning och kopplingar till resten av staden. Programmet blir sedan underlag för arbetet med detaljplanen.
-
Detaljplaner
En detaljplan beskriver hur marken får användas, vilka byggnader och anläggningar som får finnas där, hur stora husen får vara och mycket annat. De kan gälla allt från en enstaka fastighet till hela stadsdelar.
Ett planförslag tas fram med i dialog med den sökande och berörda förvaltningar och bolag. Det skickas sedan ut på samråd till grannar, myndigheter och organisationer. Synpunkter sammanställs och ligger till grund för en bearbetning av planförslaget innan det skickas ut för granskning. Det finns då möjlighet att åter lämna synpunkter på planförslaget. Efter granskningstiden ställs synpunkterna samman och bemöts i ett granskningsutlåtande som ska skickas till de som inte fått sina synpunkter tillgodosedda. Det är oftast byggnadsnämnden som beslutar att anta en detaljplan, men när det gäller detaljplaner som är av stort allmänt intresse är det kommunfullmäktige som antar planen. Om ingen överklagar kommunens beslut att anta en detaljplan, vinner den laga kraft efter tre veckor.
-
Fastighetsförsäljning
De tomter som har möjliggjorts genom detaljplanen styckas av och säljs till verksamheten som ska etablera sig.
-
Bygglov
Bygglov behövs oftast om du ska bygga nytt, bygga till eller göra vissa ändringar på en byggnad.
En ny byggnad ska fungera ihop med miljö, människor och verksamheter som finns runt omkring. Därför måste vi tänka till inför ändringar och nybyggnation. Hållbarhet, säkerhet och utseende är några viktiga saker att tänka på. Likaså att vi vårdar och tillvaratar byggnader och miljöer. Du kan söka bygglov först när detaljplanen har vunnit laga kraft.
-
Byggnation
När bygglovet har vunnit laga kraft och byggprojektet har fått ett startbesked så kan byggnation starta!
Kommunen bygger ut allmän platsmark såsom gator och parkområden, medan fastighetsägarna uppför byggnader för sina verksamheter. Byggprojektet pågår tills byggaktören meddelar att hela projektet är färdigställt. Inom ett och samma område kan det finnas flera detaljplaner med flera byggaktörer som färdigställer vid olika tidpunkter. Vid utbyggnad av ett nytt område är det ledningar för vatten, avlopp tillsammans med ledningsnät för el, fjärrvärme, gas och it som behöver byggas ut först. Sedan byggs gator och efterhand grönområden och mötesplatser intill nya bostäder.
Byggnation färdig