Symbolen för målområde 2

En grön och klimatmedveten kommun

Som kommun har vi ett ansvar att ta vara på och vårda vår livsmiljö, som är en förutsättning för såväl social som ekonomisk hållbarhet.

Att skapa förutsättningar för att kunna minska klimatpåverkan och uppnå de globala hållbarhetsmålen är en viktig uppgift för en kommun. Det gäller såväl inom de egna verksamheterna som att skapa möjligheter för invånare och näringsliv att leva hållbart.

Målområdet ”En grön och klimatmedveten kommun” har tre prioriterade mål som ska bidra till fortsatt utveckling:

  1. Varberg tar ansvar inom hållbarhet och minskad klimatpåverkan.
  2. Varberg är väl rustat att möta klimatförändringar.
  3. Varberg har en hållbar och balanserad tillväxt i samhällsbyggandet, där naturområden värnas och utvecklas.

Nedan beskrivs trender och händelser i omvärlden som bedöms påverka måluppfyllelsen och förutsättningarna att möta omvärldens möjligheter och utmaningar.

Omvärld

Här beskriver vi trender och händelser som påverkar målområdet.

Bråttom att minska utsläppen

För att världen ska klara av att nå Parisavtalets målsättning är det bråttom att minska utsläppen av växthusgaser. FN:s klimatpanel (IPCC) har slagit fast att hastigheten och insatserna för att hindra klimatförändringar är otillräckliga. Klimatförändringarna är ett klart hot mot vår planet, våra samhällen och människors välmående. Varje utsläpp spelar roll och ju längre vi väntar med att ställa om, desto svårare och dyrare blir det.

Vi står inför en stor samhällsutmaning, samtidigt som klimatomställningen är förenad med stora positiva synergieffekter, som till exempel renare luft och attraktiva livsmiljöer. Lösningar finns inom alla sektorer. Ett verktyg är att minska resursanvändningen genom att ställa om till en cirkulär ekonomi och därmed begränsa vår klimat- och miljöpåverkan. Även den tekniska utvecklingen medför nya möjligheter att hantera klimatomställningen, till exempel att inom samhällsbyggnadssektorn få tillgång till smarta materialval eller autonoma system som optimerar resursanvändande.

Rusta för klimatförändringar

Parallellt med att minska utsläppen behöver vi trygga samhället för de klimatförändringar som redan sker, och oundvikligen kommer att ske. Ett framtida Varberg behöver vara väl rustat för att möta klimatförändringarnas effekter i form av ökande skyfall, översvämningar, tätare perioder av torka, värmeböljor, extrema väderhändelser. Vi behöver stärka naturens motståndskraft genom utveckling av ekosystemtjänster.

Nytt EU-direktiv för hållbara kapitalflöden

EU:s reglering och lagstiftning blir allt viktigare för hållbarhetsarbetet på lokal nivå. Från och med år 2025 omfattas en del av våra kommunala bolag av EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Direktivet kommer sannolikt även påverka förväntningarna på landets kommuner med ökade krav på hållbarhetsstyrning och transparens.
Direktivet syftar till att styra kapitalflöden mot hållbara investeringar för att nå EU:s mål om netto noll utsläpp 2050. Det innebär att ambitionsnivån i vårt hållbarhetsarbete på sikt kommer att påverka våra villkor för finansiering och vår möjlighet att låna pengar till kommande investeringar.

Nuläge

Här beskriver vi Varbergs förutsättningar.

Fossilfri planering och hållbara investeringar

Varberg ligger geografiskt bra till med goda förbindelser till omgivande storstadsområden och väl utbyggd infrastruktur. För att skapa ett fossilfritt Varberg måste behovet av transporter minska med hjälp av nya mobilitetslösningar och smart planering. Enligt inriktningen i översiktsplanen planerar kommunen i första hand större samlad bebyggelse i anslutning till befintliga orter, vilket ger förutsättningar för ett nära vardagsliv. På så vis skyddas också värdefull jordbruksmark och naturmiljö, samtidigt som ny byggnation bidrar till utveckling och bättre underlag för verksamheter, offentlig service och kollektivtrafik. Fortsatt produktion av fossilfri energi och ökad produktion av förnyelsebar energi, liksom ett mångsidigt näringsliv som nyttjar ny teknik och en ökad lokal matproduktion, ger möjlighet att minska det ekologiska fotavtrycket.

Varberg växer och behöver göra det med ett robust och hållbart energisystem i grunden. Fler invånare ökar behovet av el, vilket sker parallellt med att transportsektorn ska bryta beroendet av fossila bränslen, med en snabb ökning av antalet elfordon som följd. För att klara utmaningen behöver elen användas smartare och kommunen måste planera för hur energisystemet kan användas för att säkerställa framtidens behov. Ett exempel är att stärka fjärrvärmens roll i energisystemet så att den el som produceras kan användas till annat än uppvärmning.

Hållbarhet behöver vara en grundförutsättning i alla nya investeringar. De naturresurser som redan tagits i anspråk i befintliga byggnader och anläggningar behöver nyttjas, anpassas och återbrukas i utvecklingen av kommunen. Kommunen spelar också en roll i arbetet med att förebygga avfall i samhället. Att sprida kunskap och information är viktiga verktyg för att hjälpa både hushåll och verksamheter att ställa om mot mer hållbara konsumtionsvanor.

Omställning och beredskap att klara påfrestningar

Pandemin har synliggjort vikten av beredskap. Vi behöver beakta och planera för de risker, utmaningar och särskilda behov som klimatförändringarna för med sig. Arbetet måste, i högre utsträckning än idag, genomsyras av ett helhetsperspektiv och innefatta samverkan med relevanta aktörer i samhället. Till exempel kan klimatanpassningsåtgärder behöva komma till stånd på den plats där de ger störst effekt, oberoende av vem som äger marken.
Kommunkoncernen har i alla sina roller och uppdrag ansvar för att ställa om till hållbara och cirkulära arbetssätt. Att proaktivt ta ansvar för klimatomställningen bidrar till tillit och förtroende för kommunen, vilket är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Ett demokratiskt samhälle är i sin tur viktigt för att klara såväl klimatomställningen som de påfrestningar som är en följd av ett förändrat klimat. Kommunen behöver både genom den egna verksamheten, och i rollen som samhällsutvecklare, vara en vägvisare och bidra med stöd för att underlätta omställningen hos invånare och näringsliv.

Långsiktigt hållbarhetsarbete

För att uppfylla målen krävs att vi håller i och utvecklar vårt hållbarhetsarbete. Investeringskostnader idag kan betyda stora besparingar ur ett längre perspektiv, men en risk finns att nedgång i konjunktur skiftar fokus till kortsiktiga ekonomiska vinster. Ett framgångsrikt hållbarhetsarbete är dessutom en viktig del i att vara en attraktiv arbetsgivare och kommer att påverka möjligheten att rekrytera och behålla personal.

Framtid

Här beskriver vi vad som är viktigt för måluppfyllelse.

  • Handlingskraft och långsiktighet - En hållbar framtid kräver beslut och handlingskraft idag. Handlingskraftig och långsiktig styrning mot hållbarhet, ett systematiskt och flexibelt arbete, samt resurser i form av både pengar, kunskap och kompetens är nödvändigt för att klara klimatomställningen.
  • Investera i en hållbar framtid - Vi måste säkerställa finansiering till nödvändiga satsningar. Kostnader för investeringar i ett hållbart Varberg kan betyda stora besparingar i ett längre perspektiv.
  • Nödvändiga transporter sker fossilfritt - Planering för minskade behov av transporter i samhällen där det är nära till allt, i kombination med mer hållbara transportsätt, bidrar till ett fossilfritt Varberg. Att många kan gå och cykla ger folkliv, större trygghet och bidrar till god hälsa. På landsbygden behövs fler fossilfria och förnybara bränslen, samt utveckling av kollektivtrafik i starka stråk och bytesplatser/hubbar på strategiska platser som minskar behovet att ta bilen hela vägen.
  • Robust och hållbart energisystem - Ökat energibehov kräver ökad elproduktion. Fortsatt produktion av fossilfri energi och ökad produktion av förnyelsebar energi, samt mer användning av fjärrvärme så att elen som produceras kan användas till annat än uppvärmning.
  • Cirkulärt och giftfritt - För att tillvarata och varsamt hantera gemensamma resurser behöver vi driva på omställningen till ett samhälle byggt på cirkulära och giftfria kretslopp.
  • Ekosystemtjänster - Utveckling av ekosystemtjänster stärker naturens motståndskraft mot klimatförändringar. Grönska bidrar även till goda livsmiljöer och Varbergs attraktivitet.
  • Delaktighet och samarbete - Vi måste hitta former för att möta engagemang och skapa bred delaktighet i klimatomställningen, exempelvis genom fler gränsöverskridande samarbeten inom den egna organisationen och tillsammans med andra aktörer i Varberg och i länet. Det är särskilt viktigt att involvera nästa generation i utvecklingen av det framtida Varberg.

Publicerad den:

Senast Ändrad: