Symbolen för målområde 1

Ett samhälle för alla

Människors tillit till varandra och till samhällsinstitutioner är grundläggande för såväl ekonomisk utveckling som offentlig välfärd.

Sambandet mellan hög tillit och välfärdsindikatorer som god hälsa, låg kriminalitet samt hög grad av upplevd trygghet och lycka är väl dokumenterat i forskningen. Att människor känner tilltro till det demokratiska systemet och ser möjligheter att påverka sin livssituation är också en grundläggande förutsättning för att minska risken för polarisering och ökade klyftor mellan olika grupper.

Målområdet ”Ett samhälle för alla” har fyra prioriterade mål som ska bidra till fortsatt utveckling:

  • Hela Varberg växer hållbart och är tryggt och inkluderande.
  • Invånarna känner tilltro till demokratin och kan påverka utifrån sina förutsättningar.
  • Barn och unga i Varberg har goda förutsättningar att forma sina liv.
  • En variation av upplåtelseformer ska möta invånarnas behov av bostäder i hela kommunen

Nedan beskrivs trender och händelser i omvärlden som bedöms påverka måluppfyllelsen och förutsättningarna att möta omvärldens möjligheter och utmaningar.

Omvärld

Här beskriver vi trender och händelser som påverkar målområdet.

Välfärdsuppdraget förändras

Ett starkt samhällskontrakt, det vill säga ansvarsfördelningen mellan det offentliga och individen, är en grund för den välfärd Sverige har idag. Det förutsätter att invånarna har tillit till politiker och till att de demokratiska institutionerna skapar en välfärd som innebär en grundläggande trygghet och livskvalitet för alla.

Allt fler röster höjs som ifrågasätter om det offentliga verkligen klarar av att utföra sin del av samhällskontraktet. Resursstarka invånare tenderar att ordna sin välfärd genom privata alternativ. Välfärdsuppdraget utmanas när invånares förväntningar på kommunens leverans av välfärd är högre än vad kommunen kan erbjuda. När invånares livsvillkor blir alltmer ojämna ställs samtidigt högre krav på välfärdsuppdraget i stort.

Engagemanget flyttar till andra arenor

Polariseringen i samhället ökar. Intresset för att engagera sig inom det traditionella politiska systemet minskar. Därför behövs även andra arbetssätt för att ta till vara människors vilja till engagemang och delaktighet. För att bygga ett starkt demokratiskt samhälle som präglas av tillit, krävs mod att ständigt möta invånarna för att bygga goda relationer, skapa delaktighet, förstå behoven och samtidigt öka kunskapen om kommunens förutsättningar och kompetens.

Risk för segregation

Lågkonjunktur och fler som drabbas av arbetslöshet eller ekonomiska problem på grund av exempelvis ökade boendekostnader kan leda till sociala utmaningar. Det finns risk för att psykisk ohälsa ökar och en ökad otrygghet i spåren av en ekonomisk nedgång som drabbar många. Utan jämlika och inkluderande möjligheter kan sammanhållningen i samhället försämras, vilket kan ge upphov till segregation och ökade spänningar mellan olika grupper.

Nuläge

Här beskriver vi Varbergs förutsättningar.

Varberg växer, utvecklas och utmanas

Ett växande Varberg innebär sannolikt ett mer heterogent samhälle. Det ställer nya krav på kommunens verksamheter – bland annat genom relationsbyggande och möten med invånare för att skapa engagemang samt förstå behov och förväntningar. Vi behöver fokusera på inkludering, för att motverka polarisering. Här fyller kommunens insatser för att möjliggöra en aktiv fritid och social gemenskap över hela kommunen en viktig funktion.

Befolkningen blir mer heterogen. Samtidigt tenderar nya bostäder och bostadsområden att dra till sig homogena grupper, exempelvis utifrån inkomst. Det behövs bostäder och service för en heterogen befolkning i livets alla skeden, i olika upplåtelseformer och med olika prisbilder. Det innebär att Varbergs kommun bland annat behöver slå vakt om det befintliga bostadsbeståndet för att säkra bostäder med lägre boendekostnader. Bostadsbrist och pressad ekonomi i kombination med allt högre boendekostnader kan innebära en risk för utanförskap och kan påverka tryggheten.

Skola och välfärd i förändring

Att gå ut skolan med godkända betyg är en av de viktigaste faktorerna för en bra färd genom livet. Historiskt har Varberg goda studieresultat. Men uppföljning av studieresultat, och signaler från förskolor och skolor, tyder på att verksamheten behöver anpassas och utvecklas för att möta fler och skiftande behov hos barn och elever. Resultaten varierar alltmer mellan grupper och det finns en oro för att ojämna livsvillkor ökar och påverkar alltmer - och syns allt tidigare i åldrarna. Kommunens kompensatoriska uppdrag blir allt viktigare för att motverka utanförskap och utanförskapsområden.

Kommunens skolor och förskolor har hittills haft goda grundförhållanden och förutsättningarna har varit förhållandevis lika. Nu och framöver kommer det att behövas mer struktur, samordning och samarbete för att möta utmaningarna.
Den demografiska utvecklingen driver behovet att ställa om välfärdsuppdraget. Det är särskilt påtagligt i Varbergs kommun som i jämförelse med riket har en större andel både unga och äldre i befolkningen.

Det handlar inte enbart om att effektivisera, digitalisera eller arbeta smartare. Vi behöver också besvara frågan om vad välfärd innebär och vilka förväntningar våra målgrupper kan ha på kommunens tjänster. När den frågan är besvarad behöver vårt utbud anpassas därefter. För att lyckas med omställningen behövs fler proaktiva strategier och nya arbetssätt.

Demokratin behöver stärkas och utvecklas

Tilliten till politiken och det demokratiska uppdraget behöver stärkas. Den måste vara en robust grund som samhällsbygget kan vila på. Det handlar bland annat om principer för god förvaltning samt ordning och reda.

Demokratin behöver inte bara stärkas – även arbetssätten behöver utvecklas för att fortsätta främja och stödja invånarnas delaktighet. Resultaten från medborgarundersökningen indikerar att kommuninvånarnas möjlighet att påverka politiska beslut, delta aktivt i de kommunala verksamheterna och bidra till utvecklingen av kommunen upplevs som förhållandevis låg.

Genom att utveckla nya mötes- och dialogformer kan vi skapa delaktighet och säkra representation av flera olika perspektiv i olika skeden. Detta kan i sin tur bidra till ett ökat förtroende för den demokratiska processen.

Det är utmanande att nå ut till unga invånare. Vi behöver möta dem i deras drivkrafter och på deras arenor. Varbergs kommun arbetar med elevdelaktighet och språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt för att unga ska kunna vara en del av demokratin. Men undersökningar (exempelvis LUPP och skolenkäten) visar att metoder för delaktighet och inflytande behöver stärkas.

Framtid

Här beskriver vi vad som är viktigt för måluppfyllelse.

  • Förvaltningsövergripande planering för barn och unga - Planering av verksamheterna behöver vara långsiktig och ske förvaltningsövergripande. Verktyg och metoder för gemensam uppföljning och analys behöver stärkas och integreras i ordinarie styrning.
  • Modiga, nytänkande lösningar inom vård och omsorg - Långsiktigt, flexibelt utvecklingsarbete med modiga, nytänkande lösningar som skapar största möjliga nytta för och tillsammans med dem vi finns till för. Breda samarbeten i det lokala samhället behövs för att kunna möta förväntan på den gemensamma välfärden.
  • Barnrätt och demokrati för unga - Utveckling av arbetet med barnrättsfrågor och demokratiarbetet för unga, med förankring i hela kommunkoncernen.
  • Dialog och deltagande - Värna om dialogen med medborgare och ett mer jämlikt deltagande i demokratin, oavsett kön, ålder, etnicitet, funktionsvariationer och/eller ekonomiska förutsättningar.
  • Socialt hållbar samhällsplanering - Aktivt säkerställa att utsatta bostadsområden inte växer fram.

Publicerad den:

Senast Ändrad: