Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-09-11

12 dagar av glädje

Tim berättar om hur det är att ferie­arbeta inom äldre­omsorg på socialförvaltningen.

Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att jag skulle bli besviken över att komma hem en fredag eftermiddag och veta att jag hade en lång helg framför mig. Men det här jobbet bevisade att jag tydligen hade helt fel kring det, och att ens jobb kan vara roligare än att slappa på helgen.

Samma morgon som jag skulle börja jobbet gick jag in med noll förväntningar och blev i slutändan väldigt positivt överraskad. Det hela började med ett välkomstmöte, där vi blev välkomnade och introducerade till våra jobb. Efter mötet blev vi introducerade till våra avdelningar, där vi fick träffa våra kollegor och de boende. Nervositeten försvann snabbt, och man kom fort in i jobbet. Första dagen går väldigt fort och det är redan dags att gå hem, med en längtan efter att få komma tillbaka dagen efter.

En typisk dag kunde bestå av att jag på morgonen fick bre smörgåsar och göra i ordning frukost till de boende. Efter att alla hade ätit och det var iordninggjort i köket var det dags för aktiviteter. Alla avdelningar samlades varje dag och hittade på saker tillsammans. Exempel på gemensamma aktiviteter kunde vara bollsport, allsång eller sällskapsspel. Det var i mina ögon väldigt trevligt att alla samlades tillsammans och hittade på saker att göra. Det satte ett leende på mina läppar när man märkte hur uppskattat det var hos de boende. När aktiviteterna var slut gick jag vanligtvis på lunch, där man kunde sitta och socialisera sig med sina trevliga kollegor. Man kom snabbt in i gruppen och kände att det fanns en trevlig gemenskap. Efter min lunch var det dags för de boende att äta. Då fick jag vanligtvis hjälpa till att duka och hämta in matvagnen för servering. När alla väl var mätta och belåtna och allt var iordninggjort umgicks vi med varandra, tog promenader och spelade spel. På min avdelning var speciellt schack väldigt populärt och jag fick utvidgat mina kunskaper inom det. Dagen avslutades med fika och hemgång för min del och självklart en enorm längtan efter nästa arbetsdag.

Under dessa 12 dagar fick jag lärt mig så oerhört mycket, samtidigt som jag alltid hade ett leende på läpparna och en längtan efter att få komma tillbaka. Det är väldigt givande att jobba inom vården, och man växer verkligen som person och får större förståelse för människor i sin omgivning. Jag tycker att alla ungdomar ska söka ett jobb som detta, som både är roligt och lärorikt. Jag kan med handen på hjärtat säga att mina 12 dagar på detta äldreboendet har varit min allra bästa arbetserfarenhet och att det tog emot att åka hem sista dagen och veta att man inte skulle få komma tillbaka dagen efter och få träffa dessa underbara människor igen.

/Tim Johans

publicerad:

Senast Ändrad: