Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-09-11

En lekfull sommar

Viktor berättar om hur det är att ferie­arbeta på förskola vid förskole- och grundskoleförvaltningen.

Jag kommer inte ihåg min första dag när jag skulle gå till förskolan, men jag kommer ihåg att det var roligt att vara där när jag var liten. Men kan det vara lika roligt när man är lite äldre?

En riktigt varm sommarmorgon och fortfarande lite morgontrött stod jag där utanför ett dagis som jag aldrig sett förut. Osäker på vilken dörr jag skulle gå in genom och med ett pirrande i hela kroppen av nervositet.

Men då tänkte jag ”vad är det värsta som kan hända?” och öppnade en av dörrarna. Där inne hörde jag många unga röster, glada skratt och ser väggar fulla av olika färger. Jag möttes av både barn och vuxna som välkomnade mig och hjälpte mig hitta vart jag skulle gå. Fritidspedagogerna jag jobbade med verkade väldigt schyssta och introducerade mig för barnen som sen introducerade mig för andra. Då kände jag att nervositeten släppte och efter en stund kändes det nästan som om jag redan kände alla.

Jag visste egentligen inte vad man gjorde på en dag på fritids, och jag trodde att det handlade mest om att spela brädspel med barnen och vara ute på rast då och då för att bygga ett och annat sandslott. Men så var det inte.
Dagen började med att alla fick frukt och kollade på sommarlov. Sedan ville alla gå ut och leka med mig. Vissa spelade fotboll, vissa spelade gagaboll och vissa lekte kull. Det varierade så mycket så det måste varit den mest lekfulla sommaren i hela mitt liv.

Efter en mycket spring och lek så fick man äntligen pusta ut med en välförtjänt lunch. När vi väl gick inomhus så fanns det mer att hitta på än jag någonsin kunde föreställt mig. Man kunde göra allt från att spela på en Ipad till att leka i ett av byggrummen som fanns där. Det tog aldrig stopp för nya idéer på aktiviteter och för varje dag som gick hittade vi på mer saker att göra. Dagarna gick så snabbt att rätt som det var hade tre veckor passerat.

När jag tänker tillbaka inser jag att jag lärde mig mycket under feriearbetet genom att jag upplevde många nya situationer och träffade många människor av olika åldrar. Jag lärde mig en helt annan synvinkel på jobb, löner, arbetstimmar och det gav mig en bredare syn på möjliga yrken. Jag kan verkligen till hundra procent rekommendera andra att testa att söka till ett feriearbete eftersom får erfarenhet och insyn i en del av vuxenlivet. Dessutom ger det möjlighet att uppleva de gamla goda tiderna på fritids, och det är något jag aldrig kommer att glömma.

/Viktor Ahlberg

publicerad:

Senast Ändrad: