Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-09-11

Inte bara ett kontors­arbete

Ta del av en berättelse om hur det är att ferie­arbeta på miljöbalks­enheten vid miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Feriearbeten ger möjlighet för ungdomar i gymnasiet att testa på att jobba och få erfarenhet som kan vara användbar i framtiden. Därför sökte jag och blev väldigt glad då jag fick chansen att arbeta på miljöbalksenheten i Varberg (Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen).

När första dagen på arbetet kom var jag otroligt nervös och visste inte vad jag skulle förvänta mig. Turligt nog var alla mina kollegor otroligt välkomnande och snälla, vilket fick mig att genast att må bättre. Vi gick en rundtur genom byggnaden och fick information om våra uppgifter. datorerna och vilka kontor vi kunde sitta i. Från början trodde jag att arbetet skulle bli hyfsat enformigt och endast utföras inne på ett kontor, men detta visade sig inte stämma. Istället fick jag följa med ut på jordbruks- och livsmedelsinspektioner, samt inspektion av avlopp. Det var intressant att få följa med och se vad folk som jobbar inom Varbergs kommun kan tänkas göra.

Trots att vi hade en huvuduppgift inne i kontoret fick vi även andra uppdrag som tillät oss att gå eller cykla ute i det fina vädret. Under lunchen fick vi välja om vi ville äta ute på stan eller inne i miljöbalkens matsal. På eftermiddagarna bjöds även på fika, vilket var mycket trevligt. Sammanhållningen mellan kollegorna på kontoret var inte som jag föreställde mig. Det var roligt att se att alla var pratglada och skojade med varandra, vilket till och med gjorde mötena roliga.

De dagar då jag endast satt framför datorn och arbetade var lugna och sköna och arbetet var inte svårt att genomföra. Några av gångerna lyssnade jag även på ljudböcker och musik utan att det störde arbetet. Detta fick även tiden att gå mycket snabbt. Några få gånger fick vi slut på arbetsuppgifter men snabbt hittades nya saker för oss att göra.

Jag anser att detta arbetet har gett mig erfarenhet om hur det kan vara att både jobba på kontor och gå ut på inspektioner inom Varbergs kommun. Tack vare detta jobb har jag även lärt mig att använda gis-kartor, flygfoton och programmet excel. Detta kan också vara en tillgång för mig i framtiden och i skolan. Att arbeta på miljöbalksenheten var en bra start för mig då detta är första sommaren som jag sommarjobbar och jag kommer ta med mig dessa erfarenheter en lång tid framöver.

publicerad:

Senast Ändrad: