Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-09-11

Tre veckor av utmaning

Nellie berättar om hur det är att ferie­arbeta på Rookie Startups vid Stadsbyggnadskontoret.

Möjligheten att bli entreprenör på sitt sommarjobb var något jag inte trodde skulle kunna bli sanning. Men när jag fick beskedet att jag hade blivit tilldelad en plats som feriearbetare hos Rookie Startups på Stadsbyggnadskontoret tyckte jag det skulle bli spännande att börja mitt sommarjobb!

Informationen jag fick om jobbet innan första dagen var egentligen inte mycket. Jag fick reda på vart jag skulle tillbringa mina tre veckor och jag skulle jobba för något som kallas Rookie Startups, en verksamhet som gör det enkelt för unga entreprenörer att göra sina ideér till verklighet. 2022 var första året Varbergs kommun och Rookie Startups gjorde sitt samarbete och därför skulle vi bli de första test kaninerna. Om det skulle det bli bra eller inte var det alltså ingen som visste!

Första dagen när jag cyklade till jobbet var jag nervös och hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Tre hela veckor spenderade vi i ett klassrum på Campus i Varbergs hamn. Det låter tråkigt att säga eftersom det låter som att man ska gå sommarskola, men tro mig när jag säger att jag lärde mig så mycket i det klassrummet och dessutom var det roligt. Den första dagen fick vi också reda på vad vårt uppdrag skulle vara i tre veckor. Vi skulle i grupper om 3-4 personer, komma på nya och spännande mötesplatser som skulle utveckla och föra samman Varberg till det bättre. De ideér som de fyra grupperna kom på var en ungdomsgård, en rollerblade hall, ett hamntorg och fler, utvecklade utegym. Vår otroligt bra handledare var glad och peppad på att träffa gänget och sätta igång jobbet med oss.

Varje dag kan man säga hade sitt eget tema vilket gjorde det spännande och roligt att gå till jobbet. Några dagar lärde vi oss om marknadsföring, ekonomi och affärsplaner. Andra dagar kunde det vara pitch-övningar och presentationstekniker på schemat och en annan dag lärde vi oss om hur ett bra CV ska se ut. Det var variation på arbetet och vi lärde oss mycket som en bra entreprenör bör veta om.

För att lära känna feriearbetarna bättre och öva på saker vi hade lärt oss under veckorna gjorde vi, som våran handledare kallade det en “afterwork” varje fredag-eftermiddag, då vi gjorde lekar och tävlingar.

Första veckan handlade mest om att göra oss varma i kläderna. Vi pitchade mycket för att göra oss redo inför draknästet sista dagen på de tre veckorna. Att presentera inför många personer var något jag inte gillade att göra innan sommarjobbet. Jag tyckte att det var jobbigt och blev nervös vilket tog över när jag skulle presentera. Men efter så mycket övning och pepp från gänget kände jag mig mindre nervös och mer förberedd för varje gång.

De två andra veckorna började vi med affärsplanen, vi kom på vår idé. Ett hamntorg med sportplaner och foodtrucks med sittplatser. Vår idé var att också använda ytan till massa andra saker, såsom konserter och som en utställningsplats då och då. Vi arbetade mycket med affärsplanen och efter mycket om och men var det tillslut dags för draknästet med vår pitch deck inför flera viktiga personer inom kommunen.

När det väl gällde att presentera, gick vår pitch deck gallant! Presentationstekniker som att till exempel ha humor, personliga berättelser och bara inkludera de viktigaste sakerna i presentationen gjorde att våran grupp vann draknästet. Vi fick ett diplom med texten “årets innovation” från juryn.

Med andra ord så var det ett mycket lärorikt och roligt sommarjobb! Om man är intresserad av entreprenörskap och vill utmana sig själv genom att inte ta det vanliga sommarjobbet i kiosken, rekommenderar jag att söka jobbet hos Rookie Startups som ger dig en fantastisk merit på ditt CV!

/Nellie Paul-Pont

publicerad:

Senast Ändrad: