Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-09-13

Goda minnen

Linus berättar om hur det är att ferie­arbeta på fritids vid förskole- och grundskoleförvaltningen.

Vem hade kunnat tänka sig att tre veckor på ett sommarjobb inte skulle vara så illa som en lat tonåring först tänker sig, utan faktiskt lite roligt? Ja du, inte jag i alla fall.

Första dagen är värst! Det är vad jag tänkte när jag klev upp på morgonen för att traska iväg till jobbet, jag insåg inte att jag skulle ha en massa roliga och lärorika upplevelser där. När jag väl var på plats kände jag direkt att detta skulle bli så himla bra! Atmosfären på fritidset var så mysig och lekfull, jag kände helt enkelt att jag trivdes väldigt bra.

En normal dag började med att jag kom till fritids och väntade in barnen som åt frukost eller tog hand om de barn som möjligtvis redan var på avdelningen. Efter frukosten brukade personalen sätta på programmet Sommarlov som de flesta barnen tittade på, jag ville gärna vara aktiv med barnen för att kunna hjälpa till så jag höll mig kvar i rummet tillsammans med barnen. Ibland fick jag påminna dem om att vara tysta och snälla mot varandra.

På förmiddagen brukade det vara tid för att gå ut och barnen hade mycket spring i benen. Jag höll för det mesta koll på att alla barnen snabbt och smidigt hittade lekkamrater. När de inte hittade en kompis så erbjöd jag att vi kunde spela basket eller pingis tillsammans. Ibland behövde jag bara ha uppsyn över de yngsta om det skulle uppstå några konflikter eller om olyckor skulle ske, då ville jag vara snabbt framme. Barnen erbjöds frukt vilket var ett väldigt bra litet tilltugg för att hålla blodsockret uppe och negativitet nere, sen var det hopp och lek igen, såklart.

Efter att vi ätit lunch kunde barnen välja att vara antingen ute eller inne, men ibland var vädret så tråkigt att alla barn valde att vara inomhus. Om alla var inne kunde man nästan räkna med att det var dags för en rolig film och då satt jag med inne hos barnen igen för att hålla ordning.

Därefter var klockan redan så pass mycket att det var dags för mellanmål, och då hängde jag med, för att det var trevligt att få vara på en plats med både barn och vuxna där man lättare kunde prata med alla. Min arbetsdag slutade efter mellanmålet och det var synd för att det kändes som att det bara var en kort förmiddag. Visserligen en förmiddag full av skojsigheter! Så, åter till det där med att den första dagen är den värsta, det är helt fel! Det var den sista som var den värsta, för då fick man inte träffa sina nya fina kollegor, barnen och sist men definitivt inte minst, nyfunna vänner!

Nu till dig som funderar på ett sommarjobb! Det du skulle missa om du inte söker till ett sommarjobb är inte bara pengar, utan framtida vänner och en hel del lärande, både som människa och intellektuelt. Hur man bemöter barn som ser upp till en, hur man är som en bra ledande figur i deras liv och hur man får balansera att vara vän och pedagog är något jag lärde mig under mina veckor på fritids. Jag uppmanar dig att söka, för det kommer jag att göra igen!

/Linus Gyldenlilja

publicerad:

Senast Ändrad: