Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-09-13

Lärdomar och lekfullhet i ett och samma jobb

Isabelle berättar om hur det är att ferie­arbeta på förskola vid förskole- och grundskoleförvaltningen.

Jag själv kommer knappt ihåg min tid på förskola mer än några få detaljer och de få detaljerna jag minns är bara positiva. Att faktiskt få en chans att se hur det verkliga livet ser ut hos en förskola är en chans du som ungdom borde ta.För vem vill inte ha ett sommarjobb som både är lekfullt och lärorikt?

En ljummen torsdags morgon stod jag där utanför en förskola helt ovetande vad som väntade mig dessa tre veckorna.Det här var mitt andra år som feriearbetare fast i en ny miljö men ändå var jag lika nervös som förra året men nervositeten dämpades av att jag visste att jag skulle mötas av välkomnade människor direkt när jag kom innanför förskolans dörrar. Och det var exakt så jag blev också bemött av välkomnande och trevliga pedagoger, men även glada små barn som var nyfikna på vem jag var.

Jag hade ingen aning egentligen om hur dagen på en förskola med 1-3 åriga barn såg ut. Jag trodde mest att det handlade om att vara ute lite, vila och äta lunch men det visade sig vara mycket mer livfullt än det. En dag såg aldrig ut som en annan eftersom vi hittade på olika saker varje dag till exempel första dagen gick vi iväg till en lekplats och en annan dag cyklade vi iväg med barnen till en ny lekplats längre bort och en annan dag fixade vi en midsommar­stång som hela förskolans och alla pedagoger dansade runt den. Så när du steg upp på morgonen och var på väg till jobbet hade du alltid ett litet pirrade i magen för du visste inte vilken lekfullhet som väntade dig denna dagen.

När du jobbar som feriearbetar kommer du att märka själv hur mycket du blir uppskattad inte bara av pedagogerna utan väldigt mycket av barnen till exempel när jag kom in varje morgon var det allting några som snabbt sprang fram till mig och kramades och dom ville gärna inkludera dig i sina lekar.Så de tog inte alls många dagar innan man kände sig trygg i sin roll och det var tack vare alla människor du har runt dig på jobbet som introducerar dig till yrket och du får lära dig nya saker som du kanske inte hade lärt dig om du inte tog chansen till att få jobba på en förskola.

Jag tycker det är viktigt att ett sommarjobb ska vara lärorikt men ändå roligt på samma gång och det är precis vad dessa veckorna har varit. Jag har många skratt men jag har samtidigt lärt mig väldigt mycket saker som jag har nytta av i livet såsom hur man ska hantera olika situationer som jag aldrig kanske hade mött på i mitt liv annars.

För dig som kanske inte vet vad du vill göra efter gymnasiet är detta ett perfekt sommarjobb för att du får insyn i olika yrken men också vuxenlivet. Även om du kanske känner att du inte vill jobba som det i framtiden så har du fortfarande fått superbra erfarenheter som du kan ha användning när du söker andra jobb i framtiden. Men Feriejobb kan också leda till oväntade möjligheter och öppna upp dörrar till nya drömjobb. Genom att visa engagemang och professionalism på ditt feriejobb kan du skapa kontakter och nätverk inom branschen. Det kan öka dina chanser att få anställning eller praktikplatser i framtiden. Ibland kan arbetsgivaren till och med erbjuda dig en permanent position baserat på din prestation under feriejobbet så jag rekommenderar verkligen att söka till feriearbete.

/Isabelle Wall

publicerad:

Senast Ändrad: