Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-09-13

Min lärorika tid på Träslövsvägen 27 AB

Elin berättar om hur det är att ferie­arbeta inom äldre­omsorg på socialförvaltningen.

Årskurs 9 var just avklarad, och redan dagen efter skolavslutningen satte ett nytt äventyr igång. Den 16 juni började jag mitt feriearbete som kom att bli en av sommarlovets mest minnesvärda höjdpunkter.

I tre veckor befann jag mig på Träslövsvägen 27 AB, och jag hade inte kunnat vara nöjdare. För mig var detta en helt ny erfarenhet, då jag tidigare jobbat som simlärare. Men det var inga problem. Jag tycker om att lära mig nya saker samt att få nya erfarenheter. Det jag ville ha var ett jobb där det ingick att hjälpa människor, vilket var precis vad jag fick. Små saker som samtal och promenader kunde göra stor skillnad, och efter varje dag gick jag hem med en bra känsla inombords för att jag hade gjort goda gärningar.

Första dagen var allt väldigt nytt, men det dröjde inte länge innan det kändes som att man hade jobbat där i flera års tid. Tack vare den kunniga personalen som jobbade där fick jag hjälp med mina arbetsuppgifter. Men självklart var det de äldre på boendet som förgyllde mina dagar. På den korta tid jag var på Träslövsvägen hann jag bygga nära relationer med många av de boende. Jag kunde sitta långa stunder och bara prata och få ta del av många livshistorier.

Mitt jobb var att umgås och aktivera de boende och se till att de fick sällskap. Det blev många promenader, långa som korta och i både vått och torrt. Mina kunskaper i rullstolsförning var till en början svaga, men efter tre veckor gick det som en dans. Frukosten var det jag som ordnade med och fortfarande kan jag minnas precis vad var och en önskade. Jag höll det även rent och snyggt i köket, dukade fram och av måltider samt vattnade blommor.

I det här jobbet hade jag möjligheten att få lära känna äldre personer med olika bakgrunder och historier, vilket var mycket intressant att lyssna på. Jag fick mycket tips av de äldre och de hade alltid synpunkter och åsikter att förmedla kring mina frågor. Det var dels jag som lärde och informerade de äldre men också de som lärde mig. Jag minns att det var svårt för dem att förstå grejen med elcyklar och iskaffe. ”Inte kan man väl dricka kaffe kallt” Eller att förklara hur vi ungdomar idag mestadels umgås genom en skärm. Men i slutänden förstod vi varandra bättre.

Av det här jobbet har jag lärt mig massor som jag kommer att ta med mig livet ut. Som hur arbetet inom äldreomsorg funkar och hur viktigt det faktiskt är. Jag har fått allt större respekt för människor och framförallt lärt mig att det är just de små sakerna som gör skillnad. ”Man lever bara en gång” är ett bra budskap och något som är väldigt sant. Alla de boende ville mig mitt bästa, de ville att jag skulle leva livet fullt ut och njuta.

Ett sånt här jobb är något jag rekommenderar fler att söka i framtiden. Jag hoppas att min erfarenhet har hjälpt att informera samt inspirera andra som funderar på att söka.

Ett stort tack till Kommunen och personalen på Träslövsvägen 27 AB.

/Elin Mårtensson

publicerad:

Senast Ändrad: