Den här nyheten är äldre än tre månader och kan därför vara inaktuell.
2023-09-13

Tre lärorika veckor

Enna berättar om hur det är att ferie­arbeta på förskola vid förskole- och grundskoleförvaltningen.

Idag var det dags. Första dagen på mitt nya sommarjobb. Förskolan.

Att sommarjobba var inget jag inte hade testat förut så alltför nervös var jag inte. Spännande skulle det definitivt bli. Åkte med bussen till jobbet och det var först när jag öppnade dörren till förskolan som jag kände att nervositeten började krypa fram. Tog av mig mina skor, tog ut min matlåda som jag hade packat ner och hängde sedan min tygväska på kroken. (Var lite bekant med utrymmet eftersom jag hade gjort en kort visit några dagar tidigare bara för att bekanta mig med min arbetsledare).

Det var morgon så alla barnen satt och åt frukost med de två fröknarna. Jag knackade på dörren medan jag försiktigt öppnade och steg in. Med ett underbart välkomnande reste sig min mentor upp från stolen. Hon välkomnade mig med ett leende och sa att jag kunde ta en stol och sätta mig vid bordet med alla de andra barnen. Dessa barnen var väldigt små. De var mellan 1 till 3 år så det var väldigt viktigt att vara närvarande med dem alla, men det hade jag inget emot alls. Såg det mer som ett bra sätt att lära känna alla och även för dem att lära känna mig.

Under dagens gång tyckte jag att det hade gått galant. Att det kunde bli stökigt och skrik var ju ändå inte konstigt, detta var små barn så sånt är ju vardag på ett dagis. Många mysiga stunder och minnen blev det också som att vara ute med barnen, läsa för dem, vagga dem till sömns, sjunga tillsammans och så mycket mer.

Att vara förskolefröken är inte alltid hur lätt som helst. Detta kanske låter som en självklarhet för de som kanske redan har egna barn, men att ha egna barn och passa ett gäng barn är så mycket annorlunda. Har två yngre syskonbarn som jag har passat många gånger och det är en klar skillnad. Att jobba med barn är tålamod, det viktigaste kan jag personligen tycka. Nu under semestern så var gruppen mindre, men man såg att en del klädkrokar var tomma vilket sa att de barnen hade sommarlov. Kan tänka mig hur mycket mer av allt det är när gruppen är hel igen till hösten.

Jag kom inte bara barnen nära utan även med dem som jag jobbade tillsammans med också. Alla där var väldigt snälla och om jag tyckte något var svårt fanns de alltid där för att hjälpa mig.

Jag rekommenderar verkligen att jobba på en förskola om det kan vara till någon som kanske aldrig har sommarjobbat förut. Efter bara några dagar är det lätt att förstå systemet och hur allt fungerar. Du får lära dig om hur det kan vara att ta hand om ett barn vilket kan gynna dig i framtiden när dagen kommer då du själv kanske funderar på att skaffa ett.

Veckorna går förbi väldigt snabbt. Jag kommer ihåg hur chockad jag blev när det var min sista dag för det kändes inte alls som tre veckor. Jag vill verkligen tacka Varbergs kommun för denna upplevelse. Till andra ungdomar som kanske känner sig osäkra eller rädda för att börja sommarjobba vill jag bara förmedla om att sommarjobba får dig att växa som person. Du får ett annat helt perspektiv om pengar och hur vuxenlivet kan se ut.

Tack för tre lärorika veckor och respekten för förskolepersonalen som jag har idag.

/Enna Memic

publicerad:

Senast Ändrad: