Vandringsleder och strövområden

Du kan vandra, promenera eller gå på utflykt både i och utanför Varberg. Idag finns ett antal blå och gröna stråk att röra sig längs med och i framtiden hoppas vi kunna erbjuda invånarna ännu fler.

Strandpromenaden

Strandpromenaden är ett av Varbergs mest välbesökta promenad- och rekreationsstråk. Promenaden anlades år 1912 av ”Sällskapet Varbergs Strandpromenader”. Promenaden sträcker sig från Badhusplatsen norr om Varbergs fästning till Subbe fyr och Varbergs kurort i söder. Hela sträckan är cirka 4 km lång. Längs promenaden passerar man Kallbadhuset, Simstadion samt ett antal välkända badplatser. Längs promenaden finns möjlighet till bad, sittplatser och under sommartid finns också toaletter och serveringar att tillgå.

I samband med att Strandpromenaden firade 100 år påbörjades ett långsiktigt projekt att förnya promenaden. Projektet Strandpromenaden 100 år! omfattar inslag som både tar tillvara promenadens historia, men som också kan spela en betydelsefull roll i Strandpromenadens nästkommande 100 år. Som en del av projektet under år 2012 tillkom exempelvis Badhusplatsen som ett nytt inslag i Varberg samt ett nytt staket längs södra delen av promenaden.

Strandpromenaden i Veddige

Veddige strandpromenad är cirka 500 meter lång. Promenaden sträcker sig längs ån Viskan genom en historisk miljö. Längs promenaden finns sittplatser och en ridstig.

Hälsans stig

Hälsans stig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Varberg är en promenadslinga på fyra kilometer. Varje kilometer är markerad med skylt. Stigen består i dess östra del av asfalterade gång- och cykelvägar som är tillgänglighetsanpassade, medan den västra delen av promenadslingan utgörs av grusstigar i Brunnsbergsskogen. Grusstigarna underhålls inte vintertid.

Hallandsleden

Hallandsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. invigdes i maj 1984 vid Åkulla friluftsgård mitt i Halland. Sedan dess har många vandrat längs de 45 milen. De flesta önskningar på terräng, etapplängd, sevärdheter med mera kan säkert tillgodoses, i alla fall med lite planering från vandrarens sida. På sin väg genom Halland delar sig leden i en östlig och en västlig sträckning vid Simlångsdalen. De båda sträckningarna förenas åter i Åkullaområdet. Om du önskar kan du börja din vandring redan i Varberg, på en sträcka som tar dig till Åkulla.

Åkulla bokskogar

Åkulla bokskogar är ett femtio kvadratkilometer stort naturområde som ligger i det inre av Halland i den triangel som Varberg, Falkenberg och Ullared bildar. Inom området finns ett tjugotal sjöar och tolv naturreservat.

I området finns 12 strövstigar. 10 av stigarna är sammanlänkade vilket gör att man med lätthet kan ta sig runt i området. Stigarna är olika långa, 1.6-6 km, och har en totallängd av 66 km.

Lederna sköts av Åkulla Bokskogar Intresseföreningar.

Läs mer om Åkullas vandringsleder på Åkulla bokskogars hemsida. Länk till annan webbplats.

Kungsjölederna

Nordost om Varberg, en bit in i landet finner man Kungsjölederna. Här finns det tio olika turförslag av varierad längd och svårighet att välja på. För dig som vill göra en dagsvandring finns här nio olika turförslag med start i Gunnarsjö, Agnbäck eller Sju Sjöar. Det tionde turförslaget, Kraftprovet, är en vandring för dig som vill vara ute i 2-3 dagar.

Lederna sköts av Kungsäter-Gunnarsjö Bygdelag.

Läs mer om Kungsjölederna på Kungsätersbygdens hemsida. Länk till annan webbplats.

Naturkartan

Naturkartan är en webbaserad tjänst som gör det möjligt för dig att snabbt och enkelt få en överblick över friluftslivet i Varbergs kommun.

Vi prenumererar på tjänsten Naturkartan och ritar löpande ut vandringsleder, busshållplatser, vindskydd och ridleder med mera på kartan. Då flertalet andra kommuner och organisationer gör detsamma skapas en lättillgänglig och överskådlig bild av friluftslivet runt om i landet.

Naturkartan kan besökas via webbplatsen eller genom att ladda ner appen Naturkartan:

naturkartan.se Länk till annan webbplats.

Ladda ner appen från Appstore Länk till annan webbplats. eller Google Play Länk till annan webbplats..

Synpunkter eller felanmälan?

Synpunkter

Vi tar gärna emot dina synpunkter. Du kanske har förslag på förbättringar, kritik eller kanske vill visa din uppskattning. Kontakts oss i så fall via Varberg direkt, kontaktuppgifter finns nedan.

Felanmälan

Vi hänvisar till vår felanmälan för att kunna ta hand om ärendet så bra som möjligt.

Publicerad den:

Senast Ändrad: