Inköp, regler och policy

När Varbergs kommun köper varor, tjänster eller entreprenader måste vi följa lagen om offentlig upphandling, LOU.

Lagen om offentlig upphandling innebär att alla företag ska ha chans att konkurrera om affärerna och ska behandlas lika. Läs mer om LOU på riksdagens webbplats: Lag om offentlig upphandling, LOU | Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.

Inköps- och upphandlingspolicy

Varbergs kommun har också en upphandlingspolicy som är antagen av kommunfullmäktige. Den ska säkerställa att varor och tjänster köps med rätt kvalitet, till lägsta kostnad och med minsta möjliga miljöpåverkan.

Policy för inköp och upphandling Pdf, 101.4 kB.

Uppförandekod för leverantörer

Varbergs kommunkoncern ställer även sociala och etiska krav på sina leverantörer genom att tillämpa en uppförandekod vid köp av varor, tjänster och entreprenader.

Varbergs kommun med bolag ställer sociala och etiska krav genom att tillämpa en uppförandekod vid köp av varor, tjänster och entreprenader.

Våra leverantörer ska respektera grundläggande sociala krav i sin verksamhet. Produkter som levereras till Varbergs kommun ska vara framställda under förhållanden som är förenliga med

  • ILO:s åtta kärnkonventioner, nr 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138 och 182
  • FN:s barnkonvention, artikel 32
  • det arbetarskydd och den arbetsmiljölagstiftning som gäller i tillverkningslandet
  • den arbetsrätt, inklusive lagstiftning om minimilön, och det socialförsäkringsskydd som gäller i tillverkningslandet.

Mänskliga rättigheter

Leverantören ska respektera de mänskliga rättigheterna enligt FN:s definition.

Principer och anställdas rättigheter

  • Lagstiftningen i de länder där leverantören är verksam ska efterlevas och utgör alltid en miniminivå för de anställdas villkor. Ställer nationell lagstiftning högre krav än ILO:s konventioner, eller FN:s förklaring om mänskliga rättigheter, ska alltid dessa ha företräde.
  • Barnarbete, enligt definitionen i ILO-konventionen, får inte förekomma och företaget har ett ansvar för att utveckla socialt och ekonomiskt hållbara alternativ (till exempel utbildning) till barnarbete i de fall det förekommer.
  • Att utnyttja någon form av tvångs- eller straffarbete accepteras inte.
  • Diskriminering på grundval av etnisk tillhörighet, kön, religion, socialt ursprung, handikapp, politiska åsikter eller sexuell orientering får inte förekomma.
  • Lön ska betalas direkt till den anställde på överenskommen tid och till fullo. Den nationellt lagstadgade minimilönen är lägsta accepterade lönenivå. Veckoarbetstiden får inte överstiga den lagliga gränsen och övertid ska vara betald.
  • I länder där föreningsrätten är begränsad eller under utveckling, ska leverantören medverka till att anställda får möta företagsledningen för att diskutera löne- och arbetsvillkor utan negativa konsekvenser.
  • Företaget ska sträva efter att minska såväl sin energi- och resursförbrukning som sitt avfall och utsläpp till mark, atmosfär och vatten. Kemikalier ska hanteras på ett för människan och naturen säkert sätt.
  • Arbetsmiljön ska hålla en nivå som överensstämmer med internationella riktlinjer när det gäller hälsa och säkerhet. Anställda ska informeras om de eventuella hälsorisker som arbetet kan medföra. Alla anställda ska ha tillgång till och använda relevant skyddsutrustning.

Genom att leverantören, vd/ansvarig firmatecknare, skriver under ett avtal med Varbergs kommun intygas att leverantören, och eventuella underleverantörer, följer de krav som är formulerade i denna uppförandekod. Underskriften ger Varbergs kommun rätt att genom inspektion, eller på annat sätt, undersöka att dokumentets krav efterlevs.

Regler kring sekretess

Alla inkomna anbud omfattas av absolut sekretess tills dess att ett tilldelningsbeslut har fattats. Därefter behandlas inkomna anbud i enlighet med offentlighetsprincipen.

Om en anbudsgivare önskar sekretessbelägga hela eller delar av sitt anbud så ska detta framgå tydligt samt vilka skäl som hänvisas till.

Regler kring överklagande

Ett tilldelningsbeslut kan överklagas genom en så kallad överprövning i förvaltningsrätten. Detta kan göras av en leverantör som anser att det har begåtts felaktigheter i själva upphandlingsförfarandet i en pågående upphandling.

Om förvaltningsrätten anser att leverantören haft grund för sin klagan kan det leda till att upphandlingen avbryts och måste göras om. Det är Konkurrensverket som bevakar att offentliga upphandlingen går rätt till. Upptäcks felaktigheter i en upphandling är det dock svensk domstol som tar upp fallet.

Publicerad den:

Senast Ändrad: