Gallerier och konst

I Varbergs kommun finns två konsthallar med olika inriktning. Dessutom finns det många andra möjligheter till möten med konst - i offentliga miljöer och på gator och torg.

Varbergs kommun driver två konstscener som erbjuder ett stort utbud av olika typer av konst. I Varbergs konsthall visas nationell och internationell samtidskonst och den ligger på våning 2 i Kulturhuset Komedianten.

På Galleri Hamnmagasinet visas regionala och lokala konstnärer och ligger i hamnområdet nära Varbergs fästning.

Båda platserna har fri entré.

Varbergs Konsthall

Varbergs Konsthall invigdes 2012 och ligger i Kulturhuset Komedianten, centralt i Varberg. Här visas årligen tre utställningar med nationell och internationell samtidskonst. Utställningsprogrammet består av såväl separatutställningar som tematiska grupputställningar. Konsthallen producerar egna utställningar, men samarbetar också med frilansande curatorer.

I anslutning till Varbergs Konsthall ligger Konstverkstan där barn, ungdomar och vuxna får prova på olika tekniker och material på ett roligt och berikande sätt. Här kan skolor också boka in grupper för besök.

Besök Varbergs Konsthall på Kulturhuset Komedianten.

Läs mer om Konstverkstan i Kulturhuset Komedianten.

Galleri Hamnmagasinet

I Varbergs hamn ligger Hamnmagasinet, ett varsamt renoverat byggnad från 1874. Här, mitt i Varbergs vackra hamnområde, arrangeras utställningar med regionala konstnärer och konsthantverkare. Galleri Hamnmagasinets vackra lokal finns på tredje våningen. Hiss finns.

Högst upp i huset har KKV Varberg (tidigare Varbergs konstnärsförening) sina lokaler och här finns bland annat en fin grafikverkstad där konstnärer arbetar och det anordnas även kurser.

Kika in på Galleri Hamnmagasinets Öppnas i nytt fönster. egen webb.

Offentlig konst

Offentlig konst är kommunens konstsamling som omfattar över 1500 verk som finns i våra gemensamma miljöer, på äldreboenden, förskolor, skolor, bibliotek och arbetsplatser.

Konst som placeras i offentliga rum är till för alla. Att möta konst på ett naturligt sätt i vardagen ger upplevelser och kan öppna för samtal och reflektion.

Offentlig konst tillför det specifika till en plats och ger en miljö karaktär och identitet. Konsten tilltalar oss ordlöst och direkt och väcker tankar och känslor.

Hitta kommunens offentliga konst

Öppna Varbergskartan Länk till annan webbplats. för att se var kommunens konstverk är placerade.

Dialog för demokrati

Offentlig konst i Varberg tas fram i dialog med närboende eller på andra sätt berörda. Varje konstverk tas fram för en specifik plats. Konsten är en viktig del av vår demokrati och en del av FNs deklaration för mänskliga rättigheter.

Reglerat av riktlinjer

Arbete med offentlig konst i Varberg är reglerat av kommunens riktlinjer för offentlig konst. I kommunen finns ett förvaltningsövergripande konstråd som lämnar förslag på platser för konst. Beslut om medel för offentlig konst fattas av kommunfullmäktige.

Kommunens konstsamling

Kommunens konstsamling innehåller allt från skulpturer, muralmåleri och ljusverk som finns att beskåda i parker, på gator och torg runt om i kommunen, till målningar och grafiska verk som hänger på väggarna i kommunens olika verksamhetslokaler. De äldsta verken i konstsamlingen framställdes redan på 1800-talet, men den större delen har köpts in under 70- och 80-talen.

Inköp

Inköpen av lösa konstverk och konstföremål görs från lokala gallerier och utställningslokaler, främst Varbergs Konsthall , Kulturhuset Komedianten och Galleri Hamnmagasinet Länk till annan webbplats., men även nationellt och internationellt.

Placering

Konsten i kommunens verksamhetslokaler placeras i första hand där så många som möjligt kan ta del av den, som i väntrum, matsalar och andra allmänna lokaler. Det finns även en prioriterad ordning där förskolor, skolor och vårdinstitutioner har företräde.

Utställning på Evenemangsplatsen

Olika konstverk ur kommunens konstsamling visas periodvis på Evenemangsplatsen i Kulturhuset Komedianten. Utställningen görs som ett led i det pågående arbetet med att göra samlingen mer tillgänglig för allmänheten.

Publicerad den:

Senast Ändrad: