Vårdnad, boende, umgänge

Alla barn har rätt till trygghet tillsammans med sina föräldrar. Vid en separation eller skilsmässa kan det ibland vara svårt att komma överens om vem som ska ha vårdnaden om barnet, var barnet ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut. Socialtjänstens arbetar för att hjälpa er som föräldrar, så att ni kan finna er egen lösning för barnets bästa.

Alla kontakter med kommunens familjerättsgrupp är kostnadsfria.

Vad innebär gemensam vårdnad?

Gemensam vårdnad innebär att båda föräldrarna har ansvar för att barnet får vad det behöver och har rätt till. Det vill säga, att båda föräldrarna är vårdnadshavare. Gemensam vårdnad betyder inte att barnet måste bo lika mycket hos er båda. Ni ska, tillsammans med ert barn, gemensamt bestämma i viktiga frågor som rör barnet. När ni inte bor ihop ska ni tillsammans besluta hur barnet ska vårdas, vem barnet ska bo hos och hur ert barn ska träffa den andra föräldern.

Om ni är överens

Om ni som föräldrar är överens om vårdnaden, var barnet ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut, kan ni skriva det i ett avtal. Det är familjerättssekreterare som godkänner avtalet. Avsikten med socialtjänstens godkännande är att så långt som möjligt försäkra sig om att avtalet verkligen är till barnets bästa, då avtalet har samma verkan som en dom i en domstol.

Om ni inte är överens - samarbetssamtal

För att ni ska kunna samarbeta kring barnet och hitta bra lösningar, som ni båda kan acceptera, kan ni komma till familjerättsgruppen på samarbetssamtal. En eller två familjerättssekreterare leder samtalet och ni måste båda vara villiga att delta. Barnet kan vara med, om det bedöms lämpligt, vid något eller några tillfällen.

Läs mer om Samarbetssamtal Öppnas i nytt fönster.

Obligatoriska informationssamtal

Som barnets förälder måste du ha deltagit i informationssamtal hos kommunen för att det ska vara möjligt att inleda en process i domstol. Kommunens familjerättsenhet har ansvaret att genomföra informationssamtal med dig och efter genomfört informationssamtal får du ett intyg som ska uppvisas för domstolen.

Du kan läsa mer om informationssamtal på Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöds webbplats Länk till annan webbplats..

Utredning

Ni kan också vända er till tingsrätten. Tingsrätten begär då att familjerättsgruppen gör en utredning för att kunna bestämma om vårdnad, boende och umgänge. Syftet med utredningen är att ta reda på vad som är bäst för barnet.

Vi på familjerättsgruppen inleder oftast en utredning med att träffa er föräldrar för ett enskilt samtal. Då går vi bland annat igenom hur en utredning går till. Därefter fortsätter vi att träffa er enskilt och gör även hembesök när barnet är hemma. Om barnet är tillräckligt moget och vi bedömer att det är lämpligt, pratar vi även med barnet.

Vi pratar också med människor som genom sitt arbete kommer i kontakt med barnet, till exempel på förskolan eller i skolan, samt eventuellt era nya partners. I samband med utredningen tar vi även registerutdrag från socialtjänsten och polisen.

Under utredningen bedömer vi bland annat:

  • er förmåga att se vad barnet behöver efter skilsmässan eller separationen
  • er förmåga att uppmuntra och tillåta att barnet har kontakt med den andra föräldern
  • er känslomässiga kontakt med barnet och förmåga att förstå vad barnet känner och behöver samt er förmåga att ge barnet skydd såväl som fysisk och psykisk omvårdnad.

Vi ser också till vad barnet behöver i form av stabilitet, skolgång och utbildning, samt vad barnet själv vill. Ni få ta del av utredningen, och lämna synpunkter, innan vi skickar den till tingsrätten. Det som du berättar för utredaren har även den andra föräldern rätt att ta del av. Barnet har rätt att uttrycka sin åsikt, men hon eller han har ingen skyldighet att välja mellan er.

Senast publicerad: