Brottsförebyggande arbete

Kommunen ansvarar för att leda och samordna det brottsförebyggande arbetet i Varberg. Vi samverkar med Polisen.

Kommunen samordnar det brottsförebyggande arbete och samverkar med Polisen genom att ta fram medborgarlöften och samverkansöverenskommelser. Sedan den 1 juli 2023 gäller enligt lag ett utökat ansvar för kommuner att leda och samordna det brottsförebyggande arbetet.

Lag (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete | Sveriges riksdag (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.

Det brottsförebyggande arbete i Varberg hanteras i Strategiska rådet, som leds av kommunen. I rådet ingår förvaltningschefer från socialförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen, de båda utbildningsförvaltningarna och samhällsutvecklingsdirektör samt lokalpolisområdeschef och kommunpolis.

Du kan läsa om medborgarlöfte, samverkansöverenskommelser och Folkhälso- och trygghetsrådet på sidan Folkhälsoarbete | Varbergs kommun.

Lägesbild

Kommunen ansvarar för att ta fram och regelbundet uppdatera en lägesbild över brottsligheten i Varberg och därefter besluta om en plan med brottsförebyggande åtgärder.

Lägesbilden behandlar totalt sex olika brottskategorier (skadegörelsebrott, narkotikabrott, våldsbrott, stöld- och tillgreppsbrott, bedrägeribrott och trafikbrott) och varje brottskategori kompletteras med information från kommunen och resultat från medborgarundersökningar.

I lägesbilden framtagen under våren 2024 framgår att antalet anmälda brott i Varbergs kommun har ökat sedan 2019 men att antalet är genomgående lägre än för genomsnittet i Hallands län per 100 000 invånare. Detta gäller för samtliga brottskategorier presenterade i lägesbilden förutom kategorin bedrägeribrott.

Varbergs kommun har i det stora hela ett gynnsamt läge och goda förutsättningar för att arbeta brottsförebyggande för att upprätthålla en positiv utveckling.

Åtgärdsplan

Åtgärdsplanen baseras på den lokala lägesbilden och en orsaksanalys. Orsaksanalysens syfte är att undersöka det sammanhang som leder till brottslighet och på så vis möjliggöra att kommunen vidtar åtgärder som träffar orsaken till problemet.

Kommunen har i arbetet med åtgärder identifierat tre strategiska åtgärdsområden som viktiga för att åstadkomma en positiv utveckling.

  • Utreda samverkansformer och insatser för barn.
  • Stärka arbetet med trygga och inkluderande offentliga miljöer.
  • Stärka stödet till vuxna i egenskap av skol- och fritidspersonal, ungdomscoacher, vårdnadshavare, civilsamhälle och näringsliv.

Så kan du stötta brottsförebyggande arbete

Det brottsförebyggande arbetet är allas ansvar och kräver ett brett engagemang. Du som invånare är en viktig del i arbetet och kan vara med och bidra på olika sätt. Här är några exempel på vad du som invånare kan göra för att aktivt delta i det brottsförebyggande arbetet i kommunen:

  • Nattvandra.
  • Samverka med dina grannar.
  • Svara på trygghetsundersökningar som vi genomför tillsammans med Polisen.

Publicerad den:

Senast Ändrad: