Möt några av oss som arbetar med Väröbackas utveckling

Ut pellentesque a arcu nec sollicitudin. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Etiam eu rhoncus metus. Praesent venenatis, eros ac viverra pretium, quam nisi dignissim purus, at euismod ante sem vitae diam. Phasellus sit amet fermentum nulla dolor lorem.

Samhällsplanerare som arbetar med utvecklingen av Väröbacka

Möt några av oss som arbetar med Väröbackas utveckling

För att ett samhälle ska kunna växa hållbart och över lång tid, behöver många olika arbetsområden planeras och samordnas. Projekt Utveckling av Väröbacka består av flera delprojekt där personer med olika roller, perspektiv och kompetens arbetar. På denna sida kommer vi då och då att presentera olika personer som jobbar i projektet.

Först ut är Frida Eriksson, samhällsplanerare och projektledare för den fördjupade översiktsplanen för Väröbacka.

Frida, vilken roll har du i arbetet med att utveckla Väröbacka med en ny tågstation, bostäder, verksamhet och service?

- Jag leder arbetet med FÖP Väröbacka, en fördjupad översiktsplan som ska visa hur Väröbacka kan utvecklas i samband med att orten växer. Det nya tågstoppet på Västkustbanan ger oss unika möjligheter att planera för nya bostäder, arbetsplatser och servicefunktioner i ett stationsnära läge, och den nya planen ska visa var i samhället ny bebyggelse, skolor, vägar och grönområden, bäst placeras.

Hur är det att projektleda en fördjupad översiktsplan? Vilka möjligheter och utmaningar ser du?

- Jag har världens roligaste jobb! Att få vara med och planera för en ny tågstation och en så omfattande utveckling av ett samhälle är jättespännande. Men det är samtidigt ett utmanande arbete. Den plan vi tar fram kommer att få stor betydelse för de som bor och verkar i Väröbacka, och för att den ska få acceptans och bli verklighet behöver den vara väl förankrad i orten. Detsamma gäller för de aktörer som ska bygga de framtida bostäderna och servicefunktionerna. Det kommer att bli en utmaning att väga samman de olika intressen som finns - det som är bra för vissa kan ju vara sämre för andra. Det är viktigt att ta fram ett förslag som är så bra som möjligt för så många som möjligt.

- Utvecklingen av Väröbacka är en lång process som ska ske över tid, det är inget som händer över en natt. Därför det är så viktigt att vi jobbar med översiktlig planering. Den fördjupade översiktsplanen ska visa den långsiktiga viljan för hur orten ska växa. Utifrån den kommer vi sedan successivt att ta fram mer detaljerade planer, så kallade detaljplaner, för olika delar. Men för att de olika delarna slutligen ska fungera som en bra helhet krävs en övergripande målbild.

Hur går arbetet till och hur långt har ni kommit?

- Till min hjälp har jag en arbetsgrupp med olika typer av expertkompetenser. Tillsammans hjälps vi åt att utreda och analysera Väröbackas förutsättningar och arbetar fram ett planförslag. I frågor där vi behöver ytterligare expertis tar vi hjälp av konsulter eller för dialog med dom som bor eller vistas i Väröbacka.

- Fram till i våras jobbade vi med att ta fram olika typer av planeringsunderlag. Det var till exempel utredningar som visade var det är mer eller mindre lämpligt med ny bebyggelse utifrån markförhållanden, översvämningsrisker eller bullerstörningar. Vi gjorde även en landskapsanalys för att bättre kunna förstå landskapets känslighet och potential.

- Nu arbetar vi med att ta fram förslag på skisser för hur orten kan växa. Men det är svåra avvägningar som ska göras, och var vi väljer att lokalisera olika funktioner kan få stor betydelse för helheten. Vad händer till exempel om vi planerar för en ny skola i ett visst läge? Vilka funktioner och typer av bostäder kan ligga närmast stationen? Hur kopplar vi samman bebyggelsen och grönstrukturen, så man tryggt och säkert ska kunna röra sig genom samhället? Var behöver nya parker och grönområden ligga för att bäst kunna erbjuda nya ekosystemtjänster? Var är det motiverat att bygga på jordbruksmark och vilken mark är värdefull att spara för framtiden?

Vad händer i arbetet framåt?

- Vår ambition är att kunna presentera ett förslag på en fördjupad översiktsplan under 2023. Alla intresserade, både allmänheten och myndigheter, kommer kunna ta del av förslaget och tycka till i ett samråd. Efter det kommer vi att sammanställa och analysera de synpunkter som kommit in och vid behov revidera förslaget. Även det reviderade förslaget kommer att bli möjligt för alla att granska och lämna synpunkter på. Efter de båda samråds- och granskningsrundorna kommer vi att färdigställa ett slutligt förslag på plan som ska antas av våra politiker. Det ska bli väldigt spännande att få visa vårt förslag och höra vad alla tycker!