Olovlig användning av kommunens mark

Kommunens mark ska kunna användas av alla och vara tillgänglig för både invånare och besökare. Det betyder att det inte är tillåtet att använda den för privat bruk utan tillstånd. Fastighetsägare har ansvar att känna till fastighetsgränser.

Olovlig användning av mark, eller nyttjande som det också kallas, är till exempel om du ställer en studsmatta eller kompost utanför din egen tomtgräns. Det är annektering av kommunens mark.

Det är lätt att få intrycket att ytor där det står privata anläggningar eller ägodelar är enskild mark, särskilt om det rör sig om byggnader eller inhägnader. Även en uppställd husbil eller sandlåda kan förvilla och är inte tillåtet att placera utanför privat tomt.

Detta säger lagen

Det är brottsbalken, 8 kapitlet, som reglerar privatisering av annans mark vilket är att betrakta som egenmäktigt förfarande. Det är alltså förbjudet med olovliga åtgärder som vidtas på annans mark. Förbudet omfattar även offentligt ägd mark.

Det är detaljplaner som styr hur mark ska användas och de regleras i Plan och bygglagen (PBL) Allmän platsmark är inte avsedd för bebyggelse och får inte heller stängas av och får bara tillfälligt upplåtas. Det handlar om att vägar, torg, parker och andra områden som ska vara tillgängliga för allmänhetens gemensamma behov av grönområden eller som buffert mellan bostäder och annan verksamhet.

Exempel på otillåten användning av kommunal mark

  • Uppställning av båtar, bilar, husvagnar, husbilar eller mindre skjul som är placerade utanför den egna tomtgränsen.
  • Anlägga gräsmatta, plantera häckar, buskar, eller träd.
  • Bygga odlingsbänkar, spaljéer, växthus eller andra byggnadsverk.
  • Anlägga parkering, uteplats, stigar, vägar, murar, staket eller dammar.
  • Förvara virke, plattor, byggnadsmatreal med mera.
  • Köra med tunga maskiner eller fordon-det kan bli djupa hjulspår och skada buskar och träd.
  • Slänga skräp, kompostmatreal, stenar eller jordhögar.
  • Permanent ställa soptunnor, skyltar eller andra föremål.
  • Hugga ner träd, röja sly eller klippa växter.

Som fastighetsägare ansvarar man själv för att ta reda på var tomtgränsen går.

Vad gör Varbergs kommun när Annektering upptäcks.

Om Kommunen upptäcker att mark annekterats kontaktas fastighetsägaren för återställande av marken. Om fastighetsägaren motsätter sig detta kan rättsliga åtgärder vidtas.

Skulle du tillfälligt behöva förvara något utanför din tomtgräns, till exempel i samband med en byggnation eller liknande kan du söka tillfälligt tillstånd. Du ansöker om tillstånd för detta hos polisen ( Länk) . Om du får ett tillstånd tar Varbergs kommun ut en hyra för marken.

Otillåten dumpning av trädgårdsavfall

Att köra ut sitt trädgårdsavfall och dumpa det på kommunens mark är inte tillåtet. Inte heller att sätta upp en kompost utanför sin tomtgräns.

Du får ha en trädgårdskompost inom din tomtgräns eller åka till en återvinningsstation och slänga det. VIVAB har en tjänst där det är möjligt att få ett särskilt anpassat sopkärl för just trädgårdskompost (Länk)

Trädgårdskomposter kan innehålla växter som har en stor spridningsförmåga, ett förändrat klimat gör att dessa växter kan sprida sig okontrollerat och riskerar att bli invasiva i framtiden.

Trädgårdskomposter ger också oönskad näringspåverkan på omkringliggande mark och blir högen stor och ligger där det finns rörligt markvatten finns det risk för översvämningar.

Publicerad den:

Senast Ändrad: