Elda avfall och ris

Det är förbjudet att göra upp en eld i syfte att göra dig av med grenar, kvistar och liknande avfall. Förbudet gäller i hela Sverige och oavsett om du bor i tätbebyggt område eller långt ute på landet utan grannar.

Om du vill göra dig av med trädgårdsavfall kan du välja att kompostera ditt trädgårdsavfall på din tomt eller köra det till en återvinningscentral. Har du inte möjlighet att själv lämna ditt trädgårdsavfall kan du beställa hämtning från VIVAB.

Elda för matlagning

Du får göra upp en eld för att grilla mat eftersom syftet då inte handlar om att göra sig av med avfall. Du får bara elda om det kan ske på ett säkert sätt och det inte finns risk för att elden sprider sig eller att röken stör andra människor. Du får inte heller använda mer bränsle än vad som krävs för syftet.

Dispens från förbudet

Det är i dagsläget inte möjligt att söka dispens för eldning som inte sker vid en offentlig tillställning. Vi kommer att se över möjligheten att ta fram lokala bestämmelser som gör det möjligt att söka dispens även i andra fall eller ge generella undantag.

För offentliga tillställningar kan man söka dispens från förbudet från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Dispensen kommer gälla under ett visst datum och under en begränsad tidsperiod. För dispensansökan tar miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ut en timavgift, oavsett om du får dispens eller inte.

För att ansöka om dispens ska följande uppgifter skickas in till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, gärna via mhn@varberg.se

  • Verksamhetsnamn, organisationsnummer, postadress, faktureringsadress samt kontaktuppgifter.
  • Datum och tid för eldningen.
  • Plats för eldning, med fastighetsbeteckning eller adress samt gärna utmarkerat på karta.
  • Uppgift om vid vilken form av offentlig tillställning som eldning ska ske, samt om tillstånd finns från polismyndigheten för tillställningen.
  • Mängd trädgårds- eller parkavfall som kommer att eldas.
  • Hur ni säkerställer att inte annat avfall än torrt trädgårds- eller parkavfall eldas.
  • Hur ni omhändertar eventuellt annat avfall.
  • Hur ni säkerställer att det inte uppkommer olägenhet för närboende eller miljön i samband med eldningen.

Tänk på att skicka in ansökan i god tid.

Om du störs av eldning

Om du störs av en grannes eldning rekommenderar vi att tala med dina grannar om olägenheten, så de har en möjlighet att upphöra med störningen. Du kan även lämna in ett klagomål till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen på mhn@varberg.se. Vill du vara anonym ringer du till Varberg Direkt och ber om att få bli kopplad till en miljö- och hälsoskyddsinspektör. Tänk på att inte säga ditt namn utan att du vill vara anonym.

Publicerad den:

Senast Ändrad: